Stokrát si řeknete, že vás nic nemůže překvapit, ale stejně něco přijde, usmívá se hejtman Červíček

2. leden 2023

Hostem v rozhlasovém studiu je první muž našeho kraje, člověk, který o sobě říká, že je pragmatik, i když sklenici se snaží vidět vždy poloplnou, nikoliv poloprázdnou. Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS.

Poloplná byla vaše sklenice i na Nový rok?
Byla, protože si myslím, že když člověk bilancuje a přemýšlí o tom, co prožil, tak nemá zapomínat na to dobré přes všechny složitosti, která jsme všichni měli minulý rok možnost prožít. Tedy ano, přemýšlel jsem o tom, co se povedlo a co nás čeká v dalším období.

Evropa si na něco zvykla, ale ono to nemusí být stabilní. Prostě pocit bezpečí a stability se může změnit, aniž jsme s tím počítali.
Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje

Jaké jste měl vánoční svátky?
Úplně jiné, než jsem si představoval. Měl jsem pocit, že s naším šestiletým klukem budeme jezdit velmi často na hory lyžovat nebo po návštěvách. Ale jak to tak bývá, člověk si něco vysní a realita je úplně jiná. Jako spousta dalších lidí, kteří mají děti, jsme skončili o svátcích v posteli a prožili jsme virózu, která tady lítá. Celé Vánoce se člověk pořádně nedostal z domu. Ale na druhou stranu jsem si odpočinul a našel víc času na osobní život nebo respektive na rodinu a byli jsme všichni spolu.

Čtěte také

Jaký nejhezčí dárek jste dostal pod stromeček?
Vždy rád dostávám dárek, když se mohu sbalit a třeba na tři až čtyři dny někam zmizet. I letos se to Ježíškovi povedlo, ale Vánoce jsou hlavně o dětech, když vidíte jejich rozzářené oči při rozbalování dárků, tak si myslím, že to je naplnění Vánoc, kromě duchovního rozměru. Radost v dětských očích je nejvíc.

Kdybyste měl zhodnotit rok 2022, jak se vám dařilo rozdělovat čas mezi rodinu a práci? Zůstaly nějaké resty?
Já mám velké štěstí na rodinu, hlavně na manželku, která se postará doma úplně o všechno. Vlastně vše, co dělám, je hodně na úkor osobního volného času, ale snažím se soboty a neděle, přes prázdniny a o dovolené být s rodinou. Ale jinak jsem typ, který pracuje od rána do večera a snaží se řešit věci kolem sebe.

Čtěte také

Přemýšlela jsem, kdybyste sednul na motorku, na které rád jezdíte, jak rychle byste objezdil všechna místa v našem kraji?
Musím říct, že je pohodlnější jezdit na jednání autem. Ale máte pravdu, že jsem občas vyrazil i na motorce nebo na kole. Jinak jednání nebo různá setkávání a řešení problémů na místě se snažím samozřejmě řešit celý rok. Snažím se toho stihnout co nejvíce, takže si skoro nedovedu představit, že bych neměl možnost někam dojet autem.

Také fotografii se Švejkem jste v loňském roce stihnul, necítíte se tak občas?
Ne. To byla taková narážka, jak se v poslední době Švejk stal hrdinou v období před prezidentskými volbami. Ale prosím, mělo to být jen takové uvolňující, vůbec jsem tím nechtěl nikoho kritizovat, ale spíše jen upozornit, že toho Švejka máme i v Meziměstí.

Dopravní infrastruktura, zdravotnictví a sociální oblast jsou klíčová témata související s rozvojem regionu. Každodennost je nejdůležitější.
Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje

Byl jste zvyklý ke konci roku bilancovat už když jste pracoval u policie, nebo vás to naučila až současná politická funkce?
Myslím, že bilancování prostě patří k odpovědnému vnímání profesního života. Určitě si člověk uvědomí kromě toho, co se povedlo, i problémy, které se řešily a případně se musí dávat dohromady v dalším čase. Tedy ano, bilancuji pravidelně a nejen na konci roku, protože jen tak se můžete v některých věcech a oblastech posouvat a problémy měnit.

Čtěte také

Co vás rok 2022 naučil?
Když si stokrát řeknete, že vás nic nemůže překvapit, tak stejně něco přijde. Všichni jsme prožili už třetí rok, který byl úplně jiný. Poznamenalo to naše osobní a pracovní životy. Myslím, že málokdo si z nás uměl představit, že něco jako válka nebo válečný konflikt může mít vliv na kontinent, na kterém žijeme. A teď nemyslím jen důsledky, jako je například uprchlická krize, ale myslím i ty ekonomické důsledky. Najednou musíme řešit vše úplně jinak, než jsme byli zvyklí, a svět se tak trochu zbláznil. Najednou máte pocit, že Evropa si na něco zvykla, ale ono to nemusí být stabilní. Prostě pocit bezpečí a stability se může změnit, aniž jsme s tím počítali.

To ale není moc optimistická rovina. Nebo možná optimistická rovina v tom ohledu, že jste se dokázali přizpůsobit i na kraji.
Je to optimistické především v tom především, že pokud takové problémy vzniknou, tak můžete buď brečet a přemýšlet o tom, jak je to hrozné, nebo se s tím prostě popasovat. A to si myslím, že je na tom všem to nejoptimističtější. Určitá naděje, že to všechno, co nás čeká, zvládneme.

Čtěte také

Začíná nový rok, ve kterém si zvolíme nového prezidenta. Rok, kdy má také zpomalit zdražování. Zamávala inflace i s krajskými investicemi?
Nejvíc si vážím skutečnosti, že přes narůstající ceny materiálu, pohonných hmot a všeho dalšího, jsme nemuseli zrušit jedinou plánovanou investici. Všechny mimořádnosti jsme byli schopni zaplatit díky rozumnému hospodaření. Opravdu jsme neutráceli zbytečně ani korunu z rozpočtu a pokryli jsme všechny mimořádné náklady. Jsem moc rád, že jsme zvládli krizový management v ekonomice a byli jsme schopni vždy najít dostatek financí, abychom vše dali dohromady.

Nebudeme samozřejmě nahrazovat kompetenci státu, který se musí popasovat s energetickou krizí. Odpovědnost kraje i v tom, abychom se věnovali sekundárním oblastem, na které se třeba nepamatuje. Takže jsme do konce roku vypsali dotační program na podporu sportování a mládeže. Stejně tak s tím chceme pokračovat i v dalším období. Zaměřili jsme se i na další podpory, především ve společensko-kulturním životě. Udrželi jsme rozsah veřejné dopravy, nezdražili jsme jízdné, snažíme se zajistit veškeré služby, které jsou v kraji, od zdravotnictví přes sociální oblast, aniž bychom někde něco museli omezovat.

Čtěte také

Zajímá mne ale také, jestli se i něco nepovedlo.
Já bych samozřejmě chtěl daleko více peněz pro investice do dopravní infrastruktury. Tam si myslím, že je ještě určitá slabina, přestože 6 let dáváme přes jednu miliardu, a chceme se na to zaměřit i v letošním roce. Vše nebylo úplně jednoduché, když si člověk vzpomene na začátek roku, kdy jsme řekli našim poskytovatelům sociální péče, že dostanou finance, které jim zjevně nestačily na pokrytí nákladů na celý rok. A podobné to bylo ve školství. Každý den člověk přemýšlí, jak to nakonec uděláme. Určitě se u toho udělalo plno chyb, ale výsledek je dobrý. Tedy buď se budeme babrat v detailech, které se nepovedly, nebo si uvědomíme, že se to zvládlo. A to si myslím, že je naděje do budoucna.

Jaká největší výzva je před vámi pro letošní rok?
Abychom zvládli všechny věci, které souvisejí s energetickou krizí. Abychom pokračovali v dalším investičním rozvoji, abychom finance z rozpočtu, které máme k dispozici, utratili pokud možno správně. Máme schválený rozpočet, a jsem rád, že jednomyslně. To znamená, že všichni zastupitelé, včetně opozičních, pro něj zvedli ruku. Z mého pohledu je to rozpočet nejen vyrovnaný, ale má ještě určité rezervy do budoucna, které budeme moci využít. Ale přes tohle všechno, ta každodennost bude nejdůležitější. Dopravní infrastruktura, zdravotnictví a sociální oblast, to jsou klíčová témata, která souvisí s rozvojem regionu.

Co byste vzkázal těm, kteří nejsou na prahu nového roku naladěni příliš optimisticky?
Není to jednoduché pro nikoho z nás. Ale ještě jednou se zmíním o tom, že už třetí rok prožíváme úplně jiné období, než na jaké jsme byli zvyklí v osobních a pracovních životech. Takže přeji všem úplně to nejdůležitější, ať jsme všichni zdraví a pokud možno zvládneme, co nás v dalším období čeká. A my, co neseme odpovědnost za politický a veřejný život, ale i za společenskou atmosféru, abychom spíše společnost nerozdělovali, abychom lidi přesvědčili o tom, že věci mají řešení a vše můžeme zvládnout jen tím, že budeme jednotní.

Spojovat celou společnost, to si přeje hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček. Děkuji za rozhovor.

Spustit audio

Související