Stoner rock, prvky punku i psychedelie. Acid Row pracují na nové desce, v mezičase vydali singl s kapelou Madhouse Express

22. únor 2023

„Letos by se možná měly stát nějaké velké věci. Možná to bude nová deska. Už jsou na to přípravy, už to dopilováváme,“ prozrazuje během nové Radio Wave Studio Session Dominik Klesa z pražské kapely Acid Row. „Bude to první album v této sestavě. Je pravda, že za dekádu hraní se dá vyměnit hodně členů. Dá se stihnout hodně změn. Myslím, že v roce 2021 jsme vystřídali tři bubeníky. A taky to byl rok, kdy jsme našli Ráďu,“ vysvětluje hudebník Alexej Fonar.

Kapelu Acid Row aktuálně tvoří trojice Alexej Fonar, Dominik Klesa a Radek Bacík. Jejich zvuková paleta nabízí kombinaci stoner rocku a doom metalu s prvky punku či psychedelie. Na jaře 2022 vydali dlouhohrající desku Afterglow, na kterou stihli navázat singlem Metastases. Nejnovější track ze začátku letošního roku Event Horizon vznikl ve spolupráci s domácí kapelou Madhouse Express.

Čtěte také

„Tato spolupráce vyšla dost přirozeně. Jsme dobří kamarádi. Dalo se očekávat, že dřív nebo později k něčemu podobnému dojde. Začalo to tím, že jsme chtěli udělat společný koncert, ale vždycky je dobré k tomu něco málo přidat,“ popisují aktuální spolupráci členové Acid Row. „Vždycky to trochu nabourá zažitý stereotyp. Za ta léta už máme naběhlý nějaký způsob skládání. A najednou se tam objeví úplně jiný prvek. Navíc někdo z dálky. Musíme se s tím nějak popasovat. Zatím jsme měli tři takové spolupráce a vždycky to bylo něčím zajímavé,“ dodávají.

Acid Row mají bohatou zkušenost s hraním koncertů v zahraničí. „Většinou jde o výměnný koncert s nějakou zahraniční kapelou. To znamená, že zahrajeme několik koncertů v Čechách, několik u nich a taky třeba i někde úplně jinde. Naposledy jsme takto hráli s kapelou Swanmay z Linze. Letos s nimi plánujeme taky několik akcí. Buď tedy oslovíme nějakou zahraniční kapelu my, a nebo ona nás,“ uzavírá Alex.

Je české koncertní publikum jiné než v zahraničí? A kde hráli členové Acid Row zatím nejdál? Poslechněte si novou Radio Wave Studio Session i celý rozhovor.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.