Stoprocentní nemocenská nebude motivovat zdravé, aby chodili do práce, shodují se poslanci ANO a ODS

Lidé v izolaci nebo karanténě by měli podle vládního návrhu nově dostávat sto procent redukovaného výdělku, ne jen šedesát jako dosud. Opatření má bránit propadu příjmů a motivovat lidi, aby po setkání s nakaženými covidem-19 nastoupili do karantény a hlásili své kontakty. K návrhu se vyjádřil poslanec ANO a majitel firmy Brano Group Pavel Juříček a místopředseda rozpočtového výboru za ODS Jan Skopeček. „Je to nepřímá cesta, jak uzavřít průmysl i zdravotnictví,“ shodují se.

Návrh je naprosto nepřijatelný pro všechny české podnikatele. Je cestou, jak nepřímo uzavřít celý průmysl a zdravotnictví,“ myslí si Juříček. Jeho zaměstnanci prý už signalizovali, že za takových podmínek raději do práce nepřijdou.

Čtěte také

„U nás ve firmě místo toho už od října vytlačujeme rizikové lidi. Máme na to metodiku a vyškolené pracovníky, opakovaně používáme antigenní testy,“ říká a doporučuje spíše hromadné testování ve firmách.

Stoprocentní náhrada? Lockdown!

Podobně návrh vnímá také místopředseda rozpočtového výboru za ODS Jan Skopeček: „Stoprocentní náhrada byť redukované mzdy není nic než lockdown. Tím motivujeme lidi k tomu, aby nechodili do práce,“ domnívá se.

Problém vidí i v refundaci pro zaměstnavatele: ti mají nejdříve zaplatit, pak odečíst a ještě čerpat z programu Antivirus.

Opozice byla podle něj ochotná hlasovat pro senátní verzi „izolačky“, tedy 370 korun denně: „Kdyby do ní ovšem ministryně Maláčová s poslankyní Gajdůškovou nepřidaly přílepky, které s normou nesouvisely a přinesly by další administrativní zátěž,“ uvedl Skopeček.

Jakou zkouškou bude pro firmy povinné testování? Mohou to stihnout včas? A poskytne jim stát adekvátní finanční náhradu? Poslechněte si celou polední publicistiku s Věrou Štechrovou.

autoři: Věra Štechrová ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.