Stovky Čechů mění pohovku za teplo v Hurghádě: „Máme home office a děti se budou učit online“

Zimní dovolená v Egyptě láká i v době koronavirové pandemie. Každý turista musí mít test na koronavirus nebo si ho nechat udělat na místě po příletu. K rodinnému cestování vybízí i školní výuka na dálku.

Je krátce po desáté hodině dopoledne a Boeing 737 připravený na ploše pražského letiště směrem do egyptské Hurghády je zaplněný do posledního místečka.

Online výuka z Hurghády

„Myslím, že toho využilo hodně lidí, i z důvodu home office, děti jsou uvolněné ze školy,“ říká Veronika Bartošová z Mimoně. Do Hurghády letí s manželem a dvěma dětmi. „Mají s sebou notebook, takže se budou učit online. S tím počítáme.“ Když letadlo startovalo, bylo v Praze dvanáct stupňů pod nulou. V Hurghádě by mělo být okolo osmadvaceti nad.

Čtěte také

Neotestovaných spolucestujících se Jan Bartoš nebojí: „Vzhledem k tomu, že musíme mít celou dobu roušky, tak v tom problém nevidím. Spíš je to problém pro lidi, kteří na to přijdou až tam. My jsme si testy udělali ještě před odletem, abychom měli jistotu, že nás tam někde nezavřou na karanténu.“

Testování před, nebo po příletu?

Na palubě přímého letu z Prahy do Hurghády se roznášejí řízky a pivo a celá cesta má od začátku vyloženě rekreační charakter. „Cestující s platným PCR testem budou dle instrukcí letiště vystupovat jako první,“ informuje těsně před přistáním posádka cestující o systému výstupu z letadla.

Ty, kdo si budou dělat PCR testy na koronavirus až tady v Hurghádě, odhaduju na polovinu cestujících. Důvod svého rozhodnutí mi vysvětluje Petr z Brna, který tu stráví týden: „Jednoduše proto, že je to levnější. Zaplatí nám to buď cestovka, nebo vláda, vlastně nevíme kdo. Doporučení je ale samozřejmě dělat to doma.“

Za test na letišti v Hurghádě zaplatí turisté 30 amerických dolarů, tedy něco přes 600 korun. Doma by jako samoplátci museli z peněženky vytáhnout víc než dvojnásobek. Po příjezdu na hotel je ale můžou čekat dva dny izolace, než dorazí výsledky testů.

Čtěte také

Karanténa v hotelu

Kdo si dělá testy až po přistání na letišti v Hurghádě, toho po příjezdu do hotelu ubytujeme na karanténní jednotce, která je umístěná v oddělené části hotelu. Host má k dispozici veškeré služby, jídlo mu nosíme na pokoj,“ vysvětluje Brigitte Gobranová, manažerka hotelu Mövenpick El Gouna.

„Může to trvat až dva dny. Host může být na pokoji, sedět na pokojovém balkonu, dívat se na moře, ale nemůže jít mezi ostatní hosty ani opouštět hotel,“ doplňuje. Nutno dodat, že většina hotelů toto nařízení takto striktně nedodržuje a hosty izolují až v případě pozitivního výsledku.

Spustit audio

Související