Strašidelný svět bez tebe Jany Rečkové: na rozhraní mezi životem a smrtí

Když jsme před několika měsíci vybírali povídku odehrávající se na rozhraní mezi životem a smrtí, netušili jsme, že zazní nedlouho po autorčině odchodu na onen svět.

Jana Rečková se narodila v Kladně v roce 1956 jako Jana Zahrádková, dcera dlouholetého pedagoga FF UP v Olomouci, rusisty Miroslava Zahrádky. V roce 1981 absolvovala Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Následně působila jako doktorka na neurologickém oddělení ve Fakultní nemocnici na Bulovce.

Zemřela 27. března 2018 v Praze. Za svého předčasně skončeného života publikovala více než 200 povídek a přes dvě desítky románů, vesměs v žánru science fiction a fantasy. Její tvorba byla ověnčena celou řadou ocenění, kromě jiných sedmkrát prvním místem v soutěži Cena Karla Čapka.

Její povídku Strašidelný svět bez tebe pro rozhlas vybral Petr Hanuška. V režii Michala Bureše účinkovali Tereza Novotná-Mikšíková, Jiří Suchý z Tábora a Dušan Urban. Technicky spolupracoval mistr zvuku Jiří Pochvalovský, hudební spolupráce Antonín Schindler.

autoři: Michal Bureš , sul
Spustit audio