Středočeské obce utahují kohoutky s vodou, napouštění bazénu před létem může být problém

28. duben 2020

V Přišimasech na Kolínsku, Postupicích na Benešovsku nebo Malé Hraštici na Příbramsku platí vyhláška, že pitná voda z kohoutku slouží jen pro přípravu jídla a k hygieně. Při napouštění bazénů letos mnohde nepomůže ani objednání cisterny od vodáren. Kvůli koronavirové epidemii Středočeské vodárny totiž službu zastavily.

Počet obcí, které omezuje využívání vody z vodovodu, roste. Může za to nedostatek srážek, kvůli kterému vysychají studny i prameny spodních vod. Na zalévání zahrad nebo plnění bazénů tak často není vodu, kde brát. 

Vyhláška už platí například v Přišimasech na Kolínsku, v Malé Hraštici a Sedlci-Prčici na Příbramsku. Od pátku se podle ní začnou řídit i v Lešanech na Benešovsku, kde kvůli suchu začali už minulý rok využívat starou zámeckou studnu. "Musíme i tak občas dovézt vodu, protože se nám jednou za čas stane, že hladina ve vodárně je kriticky nízká," uvedl nezávislý místostarosta Lešan Pavel Špunda. 

Vedení obce také zvažuje využití vody z čistírny odpadních vod. Plánuje postavit retenční nádrž, z níž by si lidé vyčištěnou vodu brali k zalévání zahrad. 

Na situaci s nedostatkem vody se připravují i v Dobříši. V případě nedostatku vody ji můžou čerpat z nedalekého zatopeného lomu Jezírko.

Majitelé zahradních bazénů se letos nemohou spolehnout ani na vodárnu, které jim vodu dodávaly prostřednictvím cisteren. Středočeské vodárny, které mají svou síť především na Kladensku a Mělnicku, službu pro letošní rok kvůli pandemii koronaviru zrušily.  Lidem proto nezbývá nic jiného, než si bazén napustit z veřejného vodovodu.

Vodohospodáři proto připomínají, že napouštění přes vodovodní přípojku má svá pravidla. Bazén by se měl napouštět pomalu a mimo špičku spotřeby vody, nejlépe tedy v noci.

Spustit audio