Střet subkultur, nebo logické vyústění? Po stopách pankáčů, co se začali věnovat rapu

3. září 2021

Rapujícím pankáčům z lokální scény jsme se ve Špíně věnovali už hodněkrát. Tentokrát přišel čas posvítit si i na zahraniční interprety, kteří vedle hraní v hlučných kapelách propadli i rapování nebo produkci beatů.

Naše výprava začala ve Spojeném království, konkrétně v Leedsu, odkud pochází veterán extrémních žánrů Andrew Nolan, známý z kapel Endless Blockade, Shank nebo Ebola, a kde také v osmdesátých letech provozoval pirátské rádio. Nolan posléze přesídlil do Toronta a postupem času začal produkovat hudbu i pod přezdívkou Wolfagram. Jeho nejnovější album Yegg War, které vytvořil spolu s Lukem Sickem, vyšlo na zavedeném hardcorovém labelu Iron Lung.

S Lukem Sickem spolupracoval i další známý hudebník – Dan Lactose. Kromě své legendární kapely Spazz se věnuje i rapovému projektu Grand Invincible. S hip hopem ovšem koketoval už během působení ve Spazz, především skrz samplování beatů nebo nástrojů tradičně nespojovaných s hardcorem, jako je saxofon nebo banjo.

Čtěte také

Punkové kořeny mají ovšem i hudebníci o generaci mladší. Atlantský rapper z Awful Records Slug Christ dříve působil v hned několika kapelách, například v mathgrindových An Isle Ate Her. Lil Ugly Mane, z dnes již neexistujícího kolektivu Secret Circle, si zase koncem nultých let odskočil k blackmetalovému projektu Vudmurk.

Nezaměřili jsme se ale jen na angloamerický hudební okruh. Koncem devadesátých a začátkem nultých let působil v Indonésii rapový industriální orchestr Homicide. Kapela ve své době patřila k nejzásadnějším indonéským rapovým počinům, chodili do televize a vymezovali se vůči tehdejšímu režimu diktátora Suharta.

Kdo kritizoval Homicide za jejich politické postoje? Který DJ svými hiphopovými sety šperkoval punkové koncerty už od devadesátek a vydává Ascetic House? Proč se rozpadli Secret Circle? Kde vzal Slug Christ svoji přezdívku? A kdo nejvíc uctívá boom bap? Poslechněte si celou Špínu o rapujících pankáčích ze záznamu! 

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.