Střídavé tři pruhy na I/35 u Litomyšle nebudou, podle silničářů se nevyplatí

14. srpen 2018 10:15

Před třemi roky navrhlo Ředitelství silnic a dálnic a Pardubický kraj rozšíření silnice I/35 v některých úsecích o třetí pruhy. Střídaly by se v obou směrech vždy po několika stech metrech. Nakonec z tohoto plánu ale nic nebude.

Třetí pruhy měly být mezi Litomyšlí a Svitavami, konkrétně kolem obce Janov. Některé rovné úseky jsou tam k přistavění třetích pruhů jako dělné. Podle legislativy je na tříproudou silnici potřeba vozovka o minimální šířce 12 a půl metru, což současná pětatřicítka nesplňuje.

Bylo by tedy potřeba k současnému povrchu „přilepit“ ještě jeden pruh asfaltu. Podle Pardubického kraje by to zvýšilo bezpečnost provozu a řidiči by navíc měli kde předjet kamiony. Jak uvádí dopravní mapa ministerstva dopravy, kolem obce Janov se od roku 2008 stalo víc než 120 dopravních nehod.

Nejnebezpečnější úseky v republice: dva ze tří jsou v Pardubickém kraji

Vážná dopravní nehoda v Tuněchodech

Pojišťovna Allianz po roce vydala mapu nejnebezpečnějších silničních úseků. Nově se na ní objevila i dvě místa z Pardubického kraje, která v nelichotivém žebříčku obsadila celorepublikové druhé a třetí místo.

Důvodů, proč tedy třetí pruhy nebudou, je víc. Hlavním argumentem proti je dálnice D35, říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl: „Rozšiřování stávající silnice I/35 v době, kdy je v plném proudu příprava dálnice D35, je ekonomicky nezdůvodnitelné a i z hlediska získání potřebných pozemků velmi těžko proveditelné.“

A právě nevole majitelů okolních pozemků je podle Rýdla další problém: „Původní záměr upravit dopravní značení v úseku mezi Litomyšlí a Janovem tak, aby zde vzniknul střídavý třípruh, narazil na odpor především majitelů přilehlých zemědělských pozemků.

Dálnice v nedohlednu

Ovšem stavba dálnice je ještě daleko. Nestaví se ani úseky Opatovice - Časy a Časy - Ostrov, které mají být hotové nejdříve. V okolí Litomyšle je zatím všechno jen ve fázi plánování, získávání pozemků a potřebných razítek. Bagr do země ale ještě nekopl.

Tři pruhy v některých místech existují už teď, jde o úseky mezi Svitavami a Moravskou Třebovou a Mohelnicí, kde vozovka překonává kopcovitý terén a je tak vybavena stoupacími pruhy. Ale to je jen část vytížené silnice. Tři pruhy jsou také v krátkých úsecích u Vysokého Mýta nebo u Ostřetína.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související