Strom storm. Poslechněte si příběh o pocitech, které v nás vyvolává kácení

18. prosinec 2022

„Proč porážíte strom, kterej je úplně zdravej a maj na něm sojky hnízdo?“ ptá se v dokumentu Strom storm jeho autor Daniel Kupšovský muže s motorovou pilou, který právě kácí kaštan před okny jeho bytu. Tenhle zážitek v něm vzbudil nejdřív vztek, ale pak i hlubší zájem o stromy a jejich osud ve městě.

„Opravdu se musí kácet stromy všude, kam se přestěhuji?“ ptá se dál autor. Své vyprávění podpořil mnoha zvukovými kulisami a názory lidí, které natáčel po dobu čtyř let – dokud se nevyřešila kauza hrozícího kácení stromořadí v ulici, kam se po zážitku s pokáceným kaštanem přestěhoval.

A díky němuž se pak dozvěděl i o dalších případech týkajících se kácení dřevin, kvůli kterým se lidé dokonce přivazují ke stromům.

Zásahy v Lužické ulici

Dokument odhaluje různé názory na péči o stromy na pozadí tří kauz – hřiště Na Smetance, javoru na Smetanově nábřeží v Praze a březové aleje ve Slavonicích.

Zároveň zachycuje emoce, které v posledních letech vyvolávala medializace tématu klimatické změny spojená s extrémně horkými léty, úbytkem spodních vod, požáry, povodněmi, vichřicemi nebo tornády a taky ztrátou lesních ploch po napadení kůrovcem.

„Víme, že se bude postupně oteplovat, a nemáme zjištěno, jaký stromy bychom měli používat,“ říká architekt Libor Mládek, který při navrhování staveb počítá i se zelení.

„Tím, že se mění klima, už tady s největší pravděpodobností takhle velký stromy, jako třeba stoletý (nebo kolik stovek let je stromům na Karláku), nikdy nevyrostou. Teda pokud my s tím nebudeme pracovat a nebudeme hledat odpovědi na blízkou budoucnost,“ dodává.

Například stromy v pražské Lužické ulici, která byla dokonce nominována na Alej roku 2011 a v turistických průvodcích je označena za jednu z nejkrásnějších ulic v Praze, byly vysázeny na výročí 1. republiky. Ne všichni je ale oceňují. „Kdybych já měl takovýhle stromy na zahradě, tak je vykácím,“ říká muž, který v Lužické ulici vlastní nemovitost.

Co všechno pro nás stromy znamenají a co můžou ve společnosti způsobovat? Proč se k nim někteří lidé přivazují? A jaký citový vztah máme k dřevinám? Poslechněte si celý dokument, který nabízí nejen různorodé postoje k dřevinám, ale také návod na to, jak stromy sázet.

Daniel Kupšovský

O autorovi

Daniel Kupšovský přešel od filmové a televizní tvorby k audio tvorbě v roce 2016. Pro Radio Wave natočil několik dokumentů i dokumentárních sérií, například pohled Čechů žijících ve Spojeném království na Brexit nebo dokument oceněný Prix Bohemia Má soukromá rusofobie. V současné době pracuje v Českém rozhlase jako dramaturg a vedoucí tvůrčí skupiny Dokument.

Autor: Daniel Kupšovský
Dramaturgie: Marek Mojžíšek (za tvůrčí skupinu Dokument), Terezie Jirásková (za Radio Wave)
Zvukový design: Tomáš Pernický
Premiéra: 15. 1. 2022
Respondenti: Kryštof Zvolánek, Libor Mládek, Marie Brožová, Jaroslav Němec, Petr Iran, Barbara Trojanová, Jan Klapuš, Jiří Kupšovský

Spustit audio

Související