Strop na ceny plynu je jen nouzovým opatřením, vysvětluje ministr Bek. Lidem to nepomůže, oponuje poslanec ANO Bžoch

27. prosinec 2022

Po půlroce českého předsednictví v Evropské unii je načase zhodnotit, jaké výsledky předsedání přineslo. Nejvyšší unijní představitelé nešetří chválou a české předsednictví oceňují za to, co všechno vykonalo v krizové době. Podle premiéra Fialy (ODS) byli čeští zástupci aktivní, dokázali moderovat debatu a najít koalice napříč Evropou. Naopak podle opozice české předsednictví nevyřešilo energetickou krizi a málo zastupovalo národní zájmy.

„Myslím si, že ohlasy, které dostáváme jak od našich partnerů z Evropského parlamentu i z členských zemí svědčí o tom, že předsednictví výborně splnilo svou základní roli. Byli jsme moderátory evropské diskuze a zároveň zodpovědní za to, že se evropská legislativa o půl roku později posouvá někam dál,“ říká ministr pro evropské záležitosti z hnutí STAN Mikuláš Bek.

Čtěte také

Podle Jaroslava Bžocha, který je místopředsedou sněmovního výboru pro evropské záležitosti a stínovým ministrem zahraničních věcí za hnutí ANO, se naše předsednictví vydařilo jen po organizační stránce.

A práce českých úředníků a diplomatů by se dala zhodnotit jako výborná.

České zájmy proti evropským?

„Pokud jde o postup vlády, respektive ministrů na různých radách, tam už bych tak nadšený nebyl. Jsme součástí Unie a mělo by to tak být i přesto, že každý stát má své priority. Teď ale byla doba na to, abychom racionálně uvažovali, jestli například nejdeme v Green Dealu moc dopředu a kam vlastně nechceme. Protože jsou i jiné státy, které to dodržovat nebudou,“ myslí si opoziční poslanec Bžoch.

Čtěte také

Podle něj v českém zájmu například není konec spalovacích motorů, emise pro rodinné domy a osobní dopravu.

Podle Beka však s klimatickými cíli, které Česko prosazovalo na půdě Unie souhlasila už vláda hnutí ANO a ČSSD.

„Vláda ANO vyjádřila za Česko souhlas se základními cíli a na této vládě a českém předsednictví bylo dojednání rozumných cest, které k cílům povedou. Aniž to výrazně poškodí evropskou ekonomiku. Naopak jde o to, aby jí to nabídlo příležitosti k růstu, což se podle mě v zásadě povedlo,“ říká Bek.

Jsme součástí Evropské unie a mělo by to tak být i přesto, že každý stát má své priority.
Jaroslav Bžoch

Podle něj je důležité, že se podařilo dosáhnout shody, která umožňuje přehodnocení nástrojů v mezidobí, což je důležité například v automobilovém průmyslu.

Stejně tak je podle ministra Beka důležitý úspěch to, že se státy shodly na výrazném navýšení prostředků, které bude mít Česko k dispozici. Aby se vyrovnala s jednotlivými požadavky. Nejde přitom jen o peníze pro firmy, ale i pro domácnosti.

Řešení energetické krize

Před několika dny se nakonec podařilo dojednat strop na ceny plynu, který by měl přispět k řešení energetické krize. Podle opozice však trvalo velmi dlouho než dohodu dojednalo, zatímco domácnostem rostly účty.

Čtěte také

„Jednání bylo v tomto případě mimořádně komplikované a členské země byly dlouho rozdělené v názoru, jestli vůbec strop rozumné zavádět. Například Německo mělo obavu z přesměrování dodávek zkapalněného plynu z Evropy jinam. Výsledek je nouzovým opatřením, které má sloužit k tomu, abychom zabránili excesům, které jsme viděli na burze v létě,“ vysvětluje Bek.

Podle Bžocha jde ale pouze o krizový rámec, který neřeší současnou situaci.

„Evropské řešení nic neřeší, a to hlavně ve chvíli, kdy máme takové ceny plynu. Řeší to pouze případy, kdy by došlo k velkému výkyvu, a to se stejně může změnit. Takže podle mě je po těch měsících jakýkoli kompromis dobrý, na druhou stranu pro občany to vůbec nic neřeší,“ oponuje Bžoch.

Celé Pro a proti Lukáše Matošky najdete v audiozáznamu.

autoři: Lukáš Matoška , arych
Spustit audio

Související