Studánka Anežka u Červeného kříže nabízí pocestným osvěžení, posezení i poučení. Ocení ji i cyklisté

16. březen 2023

Stále jsou mezi námi lidé, kteří jen tak, zadarmo, udělají něco pro druhé. Jednou z nich je Vlasta Cahová z Rudíkova na Třebíčsku. Nejen, že se stará o zapomenuté a poškozené křížky v polích, ona spolu s členy své rodiny zvelebila jednu nenápadnou lesní studánku.

Vlasta Cahová měla jeden velký sen. Ke svým kulatým narozeninám si přála upravit studánku. "V neděli odpoledne jsme vždycky navštěvovali prameny v okolí. Tenhle se nám zdál nejkrásnější, nejvhodnější," říká Vlasta Cahová. Studánka leží hned vedle cesty, po které vede i frekventovaná cyklostezka, takže o žíznivé pocestné určitě nebude nouze. "Jsem patriot a moje babička se tady ve vesničce Nárameč narodila a toto jméno nosila," vysvětluje, proč vybrala jméno Anežka.

A proč má studánka přízvisko u Červeného kříže? U odbočky k prameni stojí velký kříž, kterému místní říkají Červený. Vlasta Cahová zjišťovala proč, a sešlo se jí hned několik odpovědí. Může to být podle rodiny Červených, nebo také podle nepoctivého kováře, který byl hozen do mraveniště s červenými mravenci. "Další možná varianta je červená řasa na kůře okolních stromů," pokračuje Vlasta Cahová. A existuje dokonce i další název kříže, a to Kopicův.

Do zvelebení pramene a jeho okolí se pustila celá rodina Vlasty Cahové. Studánka je vyzděná, krytá dřevěným přístřeškem a její okolí je vysypané štěrkem. K odpočinku pod statným bukem zve stůl s lavicemi. A kdyby někdo chtěl vědět, kdo byla Anežka česká, může si prostudovat rodokmen Přemyslovců, který je ukrytý za padacími dvířky ve vykotlaném kmeni. V krabici je tam i návštěvní kniha. "To jsem sem dala sešit, kde mohou lidé psát," dodává Vlasta Cahová, a ukazuje popsané stránky.

Spustit audio

Související