Studená válka a videohry. Střílečka Call of Duty: Black Ops Cold War se pere se špionským konfliktem

27. listopad 2020

Sedmnáctý díl Call of Duty vrací jednu z nejpopulárnějších střílečkových sérií zpátky do 80. let, kdy se americko-sovětský konflikt proměnil z otevřeného boje na souboj propagandy, tajných agentů, špionů a konspirací. Kampaň Black Ops Cold War ve velkém operuje s vymýváním mozků a spíš než realistická je hodně fantasmagorická.

Akční série Call of Duty se od roku 2003 s železnou pravidelností na podzim vydává přiblížit hráčům historické i fiktivní válečné konflikty. Díly s podtitulem Black Ops si pak na paškál berou různé podoby studené války – šestý díl minisérie se vrací zpátky ke kořenům do 80. let a po dlouhé době se inspiruje reálnými postavami a událostmi. V singleplayerové kampani se coby agent Bell vydáváte v područí CIA na hon na sovětského agenta Persea.

Ačkoliv se reálný konflikt odehrával spíš v tichosti a v kancelářích, v Call of Duty se to akcí jen hemží. Během několika hodin vás tak příběh protáhne přes polovinu světa, kdy mění strany i identity a z béčkové kategorie sklouzává někam do brakových rovin. Příběhová kampaň je ale stále pouze přílepkem k masivně populárním multiplayerovým režimům, takže jí hráči odpouští, že nestíhá dávat smysl.

Multiplayeru se pak dá vytknout nedostatek map, které jsou dost často jen mírně upravenými verzemi z kampaně. Zabavit ale dokáže mód se zombíky, kde pro jednou KGB nesoupeří se CIA, ale světové mocnosti musí své síly naopak spojit, aby zastavily šíření viru, který do polského bunkru uklidili nacisti. Call of Duty: Black Ops Cold War se zkrátka se svou historičností příliš nemaže a série jako taková je připravená udělat spektákl prakticky z čehokoliv.

Zajímá vás, která hra s motivem studené války operuje lépe než Call of Duty: Black Ops Cold War? Pusťte si aktuální díl Questu, kde se dozvíte, proč může být pro hráče a fanoušky historie lepší volbou Metal Gear Solid 5.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.