Studenti gymnázia v Novém Bydžově poprvé viděli a slyšeli indického chlapce, kterého si adoptovali

9. červen 2022

Pomáhat má smysl - zhruba to je v krátkosti poselství, které sebou z indického Bangalore do Česka přivezli koordinátoři projektu Adopce na dálku. Tři významné osobnosti z tohoto jedenáctimiliónového města se vydaly za pomoc poděkovat přímo do novobydžovského gymnázia. 

Čtěte také

Tamní studenti se do projektu zapojili a pomáhají jednomu z malých Indů studovat.

Po úvodním ujištění, že studenti rozumí anglicky a nepotřebují překlad, se tři osobnosti z Bangalore - arcibiskup Peter Machado, emeritní arcibiskup Bernard Moras a otec Gabriel Christie, pustily do výkladu. Padala spousta zajímavých a pro mnohé nových informací, málokdo si třeba dokázal představit podmínky v indických školách, kde je ve třídě šedesát až sedmdesát dětí a v jedné budově třeba i dva tisíce studentů.

Novobydžovské gymnázium pomáhá jednomu konkrétnímu, říká profesorka a výchovná poradkyně Lenka Zychová. „Oni mu vždy posílají dopisy a pozdravy.“

Čtěte také

Delegace z Indie sebou vedle informací přivezla i první videopozdrav, studenti vůbec poprvé uviděli toho, koho podporují.

Koordinátor projektu, otec Gabriel Christie, vysvětluje, že právě teď je Jeva Ephraim v důležité fázi svého studia a že se brzy dostane zhruba do stejné třídy, jako jsou právě studenti novobydžovského gymnázia. Indové studentům poděkovali a zopakovali, že každá pomoc - i ta sebemenší - má význam a může změnit osud nejen toho, komu přímo pomůže, ale i jeho rodině.

„Určitě mi to dalo víru, že i já dokáži udělat něco takového. Prostě víc odhodlanosti do budoucnosti, říká jedna ze studentek Eva Křečková.

Čtěte také

Posbírat šest a půl tisíce korun na jednu adopci na dálku se na novobydžovském gymnáziu nezdá být problém, na nástěnkách totiž visí i další informace o částkách v řádech desetitisíců, korun, které sami studenti a jejich profesoři posbírali třeba na pomoc postiženým dětem nebo ukrajinským uprchlíkům.

A přemlouvat je není potřeba, říká Lenka Zychová. „Ani ta puberta nepůsobí na to, že by nechtěli pomáhat. Zdá se mi, že v sobě mají kus srdíčka, kdy opravdu chtějí pomáhat.

Celkově už projekt Adopce na dálku pomohl za téměř 20 let ke studiu více než osmi tisícům indických dětí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související