Studenti, kteří by v kraji chtěli ještě shánět brigádu na prázdniny, už nemají moc z čeho vybírat

1. červenec 2022 07:31

V Královéhradeckém kraji chybí místa pro studentské letní brigády. Ti ze studentů, kteří by se rozhodli hledat přivýdělek přes prázdniny na poslední chvíli, už si nemohou moc vybírat. V neobvyklé situaci se ocitla i Univerzita Hradec Králové, jejíž Kariérní centrum v minulých letech zprostředkovávalo i stovky pracovních míst. 

Čtěte také

„Máme nahlášenou opravdu nulu. Zaměstnavatelé nemají zájem o krátkodobé brigády pro naše studenty,“ popisuje aktuální situaci mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

S tím, že je to vůbec poprvé, kdy se firmy na univerzitu s požadavky na brigádníky neobracely. Na univerzitě pátrali po důvodech a od zaměstnavatelů dostali odpověď. „Zaplnili to ukrajinskými pozicemi. To znamená, že na toto léto nepotřebují méně kvalifikované pracovní síly ze strany studujících.

Tisíce uprchlíků z Ukrajiny se do nabídky míst pro brigádníky promítly i podle ředitele hradeckého pobočky úřadu práce Martina Horáka. „Velká část z nich je ochotna dělat cokoliv a samozřejmě brigádní práce nevyžadují žádnou zvláštní kvalifikaci. Lze tedy předpokládat, že řada takových pozic může být obsazována i těmito lidmi.

Čtěte také

Ještě před měsícem se vedení hradeckých městských lesů obávalo jestli sežene personál na provoz letního kempu na Stříbrném rybníku, kam bylo potřeba 10 až 15 brigádníků.

Potvrzuje to ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. „Dali jsme inzeráty a nikdo se neozýval. Takže jsem měl docela strach, jestli lidé budou mít o tuto brigádu zájem. A nakonec jsme si vybírali z lidí, kteří tam budou pracovat jako personál.

Podobně dopadly i další firmy, které brigádníky sháněly. Během první poloviny června se volná místa zaplnila.

Na hradeckém koupališti Flošna mají teď brigádníků dokonce tolik, že si od července mohou dovolit i delší otevírací dobu.

Čtěte také

Vedoucí koupaliště Jan Konvalinka už nemá z toho, jestli sežene dostatek lidí, strach. „Sháníme ještě jednu pokladní, protože ty naše stávající mají teď v červenci dovolené. A jinak se zdá, že máme plno.

Míst pro studentské brigádníky už tedy není nazbyt. A když, tak v oborech, o které není velký zájem, říká marketingová ředitelka pracovní a personální agentury Jitka Součková. „My jsme průmyslová země, to znamená, že nám chybí lidé v průmyslu. Když to řeknu jednoduše, chybí lidé u pásu a ve výrobě. To většinou studenti dělat ovšem nechtějí, protože chtějí získat praxi třeba v kanceláři. A takových brigád tolik k dispozici není.

Volná místa ve výrobě zůstávají i přesto, že řada zaměstnavatelů zvýšila odměny.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související