Studenti v Ostravě si sáhli na rozhlasové hry

28. březen 2006

Přímé setkání s rozhlasovou slovesnou tvorbou nabídl studentům Český rozhlas. V úterý 28. března zahájil pilotní "projekcí" svůj nový projekt nazvaný Rozhlasové hry živě ve studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava. "Rozhlas může působit i tam, kam české školství nedosáhne a studentům zprostředkovat setkání s literárními a dramatickými díly," uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík.

Poslechové semináře v jednotlivých regionech České republiky díky spolupráci s tamními krajskými úřady navštíví vždy bezmála devět desítek studentů středních škol. Pro studenty z Ostravy a okolí byla na 28. března připravena rozhlasová hra Děvčátko Momo a ukradený čas. Hra vznikla na motivy stejnojmenné knihy Michaela Endeho. Ve hře svým hlasem účinkují Berenika Kohoutová, Václav Vydra, Stanislav Zindulka, Viktor Preiss, Daniela Kolářová, Jaroslav Kepka, Pavel Soukup, nebo Jan Přeučil.

V závěru ostravského semináře proběhla diskuze, kterou vedla autorka "pohádky pro dospělé" Jitka Škápíková. Zvukoví mistři Českého rozhlasu pak umožnili mladým posluchačům nahlédnout pod pokličku přípravy zvukových efektů využívaných v rozhlasové tvorbě.

V dalších týdnech se seriál Rozhlasové hry živě přesune postupně mimo jiné do Českých Budějovic a Hradce Králové. V každém městě se studenti seznámí s rozličnými díly slovesné tvorby Českého rozhlasu.

Spustit audio