Šumava ožila seriálem Kolo pro život, organizátoři vítají velký zájem dětí

2. srpen 2014

Zadovské kopce si na vlastní kůži vyzkoušeli cyklisté, kteří se postavili na start Šumavského MTB maratonu České spořitelny. Zvládli náročných 54 kilometrů, ale v cíli vyprávěli, že šumavská příroda stojí za to. Početnou skupiny účastníků tvořily také děti.

Seriál Kolo pro život je akcí, která má mezi sportovci vynikající zvuk. Do sedel bicyklů naskakují třeba i ti, kteří na dvou kolech teprve získávají první ostruhy.

„Jsme tady na chalupě, takže závodím,“ vypráví Anička Selnerová, která na Šumavu přicestovala o prázdninách z Prahy. Závody si užila s tatínkem.

Na úsilí dětí je nejlépe vidět, že cyklistika táhne, jen je důležité ji sportuchtivým ratolestem podat ve správné formě.

„Je tady spousta dětí. Těším se, až si to mladý vyzkouší na odrážedle,“ přikyvoval Dan Vondrák. Není profesionálním cyklistou, a tak je ideálním cílovou skupinou, na kterou je akce Kolo pro život zaměřena.

„Každý rok to sleduju z chalupy od grilu, tak jsem si řekl, že to jednou sdám zkusím. Jde o mou premiéru,“ dodává Dan Vondrák, jemuž se první start povedl. Trať absolvoval se svým parťákem Markem Burianem: „Znám to tady spíše ze zimy. Rozhodli jsme se, že si uděláme pěkný víkend na kolech, že si zajedeme i závod.“

Závod provázelo optimální počasí

Zadov byl dějištěm Šumavského MTB maratonu České spořitelny. Čtyřiapadesát kilometrů v horském terénu není úplně procházkou růžovým sadem, všichni se ale shodli, že Šumava je prostě kouzelná. A organizátoři byli letos moc spokojeni s účastí.

„Oproti minulému roku bylo mnohem příjemnější počasí. Loni bylo vedro, letos je počasí optimální, což se projevilo na rekordu v počtu účastníků. Odhaduju, že tady bude takových 1300 až 1400 lidí. Naší největší radostí jsou děti, které vytvářejí novou generaci závodníků,“ prozrazuje Roman Čermák.

Šumava prostě žila sportem, konkrétně seriálem Kolo pro život. Nejrychlejším v cíli byl Matouš Ulman z týmu Česká spořitelna Specialized.

autoři: kaj , Petr Hašek
Spustit audio