Super Mario Bros. ve filmu adaptacím her ostudu nedělá. Je ale hlavně přehlídkou easter eggů

21. duben 2023

Česká kina momentálně promítají hned dva filmy úzce spjaté s herními světy. Hraný Dungeons & Dragons: Čest zlodějů, inspirovaný populárním stolním RPG, a animovaný Super Mario Bros. ve filmu. Zejména kvůli druhému jmenovanému si Quest na pomoc povolal herní vývojářku a „nintedoložku“ Karolinu Komárkovou. Jak zvládl Mario svůj přechod z herních konzolí na plátna kin?

Jarda i Karolina se shodují, že jim Super Mario Bros. ve filmu zvládl v prvních minutách vykouzlit na tvářích přihlouplý úsměv. Zatímco Jarda se celou hodinu a půl bavil nejrůznějšími odkazy na víc než 40 let trvající historii italského instalatéra, Karolinu trochu zklamal vyprázdněný děj.

Na druhou stranu uznává, že právě přímočará linka se záchranou princezny Peach a zneškodněním želvodinosaura Bowsera k Mariovi neodmyslitelně patří a není potřeba ji komplikovat. Vzhledem k otevřenému konci a finančnímu úspěchu se patrně nejedná o poslední film s brooklynskými bratry na výletě v pohádkové říši, který se do kin vydá rozhodnutý vyluxovat peněženky rodičů i Mariových fanoušků a fanynek.

Na Dungeons & Dragons: Čest zlodějů se do kina vydal jen Jarda a odnesl si podobně přitroublý úsměv. Zhlédnutí doporučuje nejen vášnivým hráčům dračáku, ale i všem, komu se líbili filmoví Strážci Galaxie nebo filmy Guye Ritchieho. Kromě trefných narážek a laskavého humoru ho potěšilo obsazení, v němž se najde prakticky každá parta vyprávěcích her na hrdiny. Na rozdíl od Maria Dungeons & Dragons ve své filmové podobě sice rekordy netrhají, ale v opomíjeném žánru komediálního fantasy se rozhodně neztratí a neublíží jim ani na dnešní dobu lacinější triky.

Jaké hry Mariem by Karolina doporučila všem neználkům? Do kterého sálu by Jarda radši poslal nerozhodnuté diváky a divačky? Poslechněte si celý díl Questu o Super Mario Bros. ve filmu a Dungeons & Dragons: Čest zlodějů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.