Suší vlasy, vytvářejí vlny, občas ale hlučí jako rozjetý vlak. Jak vybrat dobrý fén, poradí dTest

19. listopad 2022

Kromě prostého sušení vlasů je úkolem fénů i vytváření různých účesů. Jak efektivně a rychle suší přístroje dostupné na našem trhu? Jak moc rozhoduje o kvalitě fénu jeho cena? A je namístě obava z popálení nebo úrazu proudem? Organizace dTest otestovala 26 vysoušečů vlasů známých značek a zaměřila se na efektivitu sušení, bezpečnost, ale třeba i hlučnost.

Nabídka fénů na českém trhu je obrovská. Vedle běžných vysoušečů vlasů, které je možné pořídit již za pár stokorun, nabízí trh i designové modely používané v kadeřnických salonech, které stojí násobně více. Nejdražší fén testu stál 11 390 korun.

„V tomto směru byl náš test velmi zajímavý,“ podotýká redaktorka dTestu Jana Nováková. „Ukázalo se totiž, že vysoká cena některých fénů souvisela opravdu jen s jejich designem. Funkčnost, výkonnost a efektivita sušení vlasů nebyla cenou podmíněna. I levné fény dokázaly vlasy vysušit velmi dobře. Rozdíl mezi prvním a posledním místem byl jen v několika málo procentech. Při koupi tedy nelze šlápnout vedle.

Decibely do uší

Hlavním úkolem fénů je v první řadě sušit vlasy pomocí různých nástavců. Díky difuzéru ale dokážou i vytvořit vlny ve vlasech a pomocí koncentrátoru umějí zacílit horký vzduch na konkrétní místo. „Náš test ukázal, že všechny fény suší rychle a efektivně. Všechny modely jsou také bezpečné, takže nehrozí spálení nebo poranění proudem, pokud člověk stojí na mokré podlaze. Problémem ale byla hlučnost,“ říká Nováková.

Fén je jeden z mála přístrojů, který spotřebitel drží přímo u hlavy. Přesto se naměřené hodnoty decibelů pohybovaly poměrně vysoko mezi 79 a 90 dB, přičemž 90 dB by se dalo přirovnat k jedoucímu vlaku.

Hlučnost ale nebyla měřena pouze z hlediska absolutně naměřených hodnot, ale i z hlediska subjektivního vnímání expertů. Ukázalo se, že i když měl fén nižší decibely, přesto byl jeho zvuk pro některé uživatele velmi iritující.

Výsledky dTestu:

  • Test fénů prokázal, že koupí jakéhokoli přístroje nelze udělat chybu. Všechny modely dostaly velmi dobré hodnocení.
  • Na prvním místě se vedle sebe umístily fén značky Dyson za 11 390 Kč a fén značky Bravo za 691 Kč.
  • Další tři nejlépe hodnocené byly modely značky Rohnson, Eta Fenité a Severin.

Manipulace s fénem

Významnou součástí testu byla i obsluha fénů. I obyčejné sušení vlasů zabere několik dlouhých minut, takže i hmotnost přístroje hraje velkou roli. „Váha několika testovaných přístrojů dosahovala až 800 gramů, což opravdu může komfort výrazně snižovat. Obtěžující u několika modelů byla i blízkost tlačítek a jejich obtížná stisknutelnost.“

Před koupí fénu by si měl spotřebitel také uvědomit, jak dlouhý kabel by měl jeho fén mít. „Zápasit totiž každé ráno s příliš krátkou, nebo naopak příliš dlouhou šňůrou může být velmi obtěžující,“ uzavírá Jana Nováková.

Spustit audio

Související