Švandovo divadlo uvedlo online hru napsanou robotem: Celý proces byl poměrně složitý, říká dramaturgyně

27. únor 2021

Jak vypadá hra, kterou napsala umělá inteligence? Inscenace s názvem AI: Když robot píše hru má premiéru v těchto dnech. Samozřejmě pouze virtuálně. Hostem Lenky Vahalové byla dramaturgyně Švandova divadla Martina Kinská.

Hlediště stále zejí prázdnotou, proto některá divadla vymýšlejí alespoň online inscenace. Například to Švandovo. „Daří se nám naštěstí celkem dobře, jenom se nám velmi stýská po divácích. My jsme právě dozkoušeli a premiérovali, byť jenom online, inscenaci AI: Když robot píše hru. Na velkém sále budeme znovu zkoušet Adamova jablka a až bude dozkoušena tato inscenace, tak začne Jan Holec zkoušet inscenaci Ať vejde ten pravý,“ prozradila dramaturgyně divadla Martina Kinská.

V pátek 26. února měla online premiéru hra, kterou napsal robot. „Proces byl složitý a stále běží. Ten výzkum, na kterém se Švandovo divadlo spolupodílí, spočívá v základní otázce, jestli robot dokáže napsat hru.“ Inscenaci režíruje Daniel Hrbek a s nápadem přišel Tomáš Studeník se studenty z Matematicko-fyzikální fakulty UK. Unikátní dílo vypráví o radostech a strastech každodenního života z pohledu robota.

Zajímá vás, jak celý proces s robotem funguje? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se to.

autor: jp