Svatba není žádná legrace, řekli si v Rusku a zakázali hlasitý smích

Úřady v Rostovské oblasti na jihu Ruska vydaly novou vyhlášku o svatbách. Součástí je i zákaz smíchu při obřadu. Úsměv je povolený. Vyhláška taky třeba zakazuje přemisťovat nábytek na úřadech nebo  předepisuje délku svatebního obřadu. Není to poprvé, co v Rusku začal platit zákaz hlasitého smíchu...

Vedle smíchu vyhláška zakazuje také hlasité rozhovory, výkřiky, kouření, jídlo, pití alko i nealko, stěhování nábytku a květinové výzdoby na úřadech, tedy v obřadních síních. Svatebčané nesmí mít špinavé boty ani ušpiněné oblečení, žádné velké tašky, natož batohy.

Jak informuje deník The Moscow Times, vyhláška předepisuje dokonce délku svatby – obřad by měl trvat maximálně 40 minut, přičemž datum stejně jako délka obřadu musí být stanovené předem. V obřadní síni musí být ruská vlajka a státní znak. Na svatbách je naštěstí stále povolené fotografovat, nahrávat videa a vyhláška počítá i s hudebním doprovodem.

Nic nového pod ruským sluncem

Podle vedoucí matrik Rostovské oblasti Olgy Isajenkovové sice svatba je radostná událost, ovšem člověk by se prý neměl dát unést, protože obřad není žádná zábava, ale vážná věc.

Isajenkovová pro deník The Moscow Times dodala, že vyhláška shrnuje pravidla, která neoficiálně platí už dávno. Žádný postih za její nedodržování zatím nehrozí, ale v extrémních případech prý takové narušení svatebního obřadu – například kvůli opilosti – může skončit trestním stíháním.

Čtěte také

Pronikavý smích je hrůza

Smích před časem chtěli zakázat v Ingušsku na severním Kavkazu, před třemi lety ve městě Magas. Tamní starosta Beslan Cečojev tehdy přišel s kampaní proti hlasitému smíchu na veřejnosti. Úřady vydaly brožurku s názvem Ingušský kodex slušného chování. Podle deníku Moscow Times byla trojjazyčná – v ingušštině, ruštině a angličtině.

Starosta tehdy napsal na Instagram, že pronikavý smích mladíků a řehot dívek, které ignorují dospělé kolemjdoucí, ho naplňuje hrůzou. Kampaň těžko hodnotit, protože od té doby jsme o ní neslyšeli.

Spustit audio

Související