Sváteční program na Vltavě: Promořeni Máchou aneb Máj 2.0

1. květen 2020
Máj 2.0

Na první květen jsme připravili pásmo Máj 2.0 –  současné literární i hudební reflexe Máchova díla, nahlížející na slavnou báseň z různých perspektiv. Nenechte si ujít ani další pořady.

DALŠÍ PROGRAM NA VLTAVĚ

1. května
8:00

Zahrada lásky
Zapomenutá antologie milostných příběhů ve staré české literatuře.

9:00
Můj máj Vítězslava Nováka a Jaro Zdeňka Fibicha
Vítězslav Novák: Můj máj op. 20. Čtyři skladby pro klavír Sch 61. Hraje Igor Ardašev. - Zdeněk Fibich: Jaro op. 1. Skladba pro klavír H 3. Hraje Tomáš Víšek.

9:15
Bohdan Jelínek: Viděl jsem paní noci
Rozhlasová chvilka s verši českého pozdního romantismu.

13:30
Viktor Špaček: V tom přesvědčení jsem žil
Mohl to být večer jako každý jiný, kdyby u jeho dveří náhle nezazvonil milenec jeho ženy a nechtěl vědět, jak jí je. Z rukopisu autora připravil Dominik Mačas. Čte Michal Štěrba. Režie Jakub Doubrava.

17:00
Neznámé Čechy - Kokořínsko a pocta K. H. Máchovi
Rozhlasová cesta romantickou kokořínskou krajinou, která poskytla inspirující podněty k Máchovým nejznámějším dílům Cikáni a Máj.

18:30
Jan Němec: Možnosti milostného románu
Četba z knihy současného českého prozaika pojednává o jednom konkrétním vztahu i o vztazích obecně, o psaní v dnešním digitálním světě i o životě v jedné středoevropské zemi v 21. století. Účinkuje Ondřej Brousek.

19:00
Sedmé nebe s Robertem Nebřenským
Nejen láskou živ je umělec.

Čtou: David Prachař, Richard Fiala
Dramaturgie: Dominik Mačas
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2020

Když na jaře roku 1836 vlastním nákladem autora poprvé vyšel Máj Karla Hynka Máchy, nečekalo jej příliš vřelé přijetí. Květnová rozprava obrozenců nad dílem, tak jak se nám dochovala v recenzích a korespondenci, ho cejchuje jako epigonský, temný, zkrátka neodpovídající dobové úloze české literatury. Až literární generace druhé poloviny 19. století vyzdvihla Máchova génia, a čím blíže našemu věku, míra oslovení a inspirace jeho Májem zdá se stále sílí. Už dávno překročila hranice literatury a otevřela se dalším druhům umění, a to nejen v rovině interpretační.

Z natáčení rozhlasové koláže Máj 2.0

V době, kdy přichází první máj, pamatuje Český rozhlas Vltava pravidelně ve svém vysílání na různá interpretační pojetí Máchovy proslulé lyricko-epické skladby. Na Máj z perspektivy současných tvůrců (literátů, interpretů i hudebníků), kteří z této skladby vyšli, jí se inspirovali, přetavili do jazyka, řeči nebo soudobé hudby, letos však nahlíží nový pořad Jakuba Doubravy Máj 2.0. Připomíná například básnickou parafrázi Máje – Jám Lubora Kasala z roku 1997, poému Miroslava Wanka Máj z roku 2010 a její hudebně recitační podobu v rámci Wankovy spolupráce s bubeníkem Pavlem Fajtem nebo provedení v Národním divadle s hudbou Ondřeje Anděry ze skupiny WWW a Pavla Fajta a s recitací Davida Prachaře.

Přípravy pořadu poznamenaly události letošního jara zpočátku ochromujícím účinkem. Nebylo vůbec jisté, zda se pořad podaří natočit. To se ale nakonec díky vůli autora podařilo a virová férie vstoupila jako významotvorná složka i do samotného pořadu. Jakub Doubrava vystavěl z májovských fragmentů novou kompozici, důsledně dělenou podle Máchovy skladby, a současnosti v ní dal promluvit mimo jiné prostřednictvím facebookových statusů, kterými převyprávěl děj Máje Daniel Bohuslav. Máj 2.0 – podoba lásky za času korony. Byl pozdní večer, první máj…

Spustit audio

Související