Svátek pro cyklokros. Mistrovství republiky na Mladoboleslavsku pojede i trojnásobný mistr světa Zdeněk Štybar

11. leden 2019 08:41

Na sobotním mistrovství republiky v cyklokrosu v Holých Vrších na Mladoboleslavsku bude startovat i trojnásobný mistr světa mezi cyklokrosaři Zdeněk Štybar. Původně plánovanou účast olympijského vítěze ze závodu cross country horských kol v Londýně 2012 Jaroslava zhatilo zranění kotníku.

Pro třiatřicetiletého Štybara, světového šampiona elitní kategorie z let 2010, 2011 a 2014, bude závod v Holých Vrších na Mladoboleslavsku příležitostí osamostatnit se v čele historického přehledu domácích vítězů.

Posledním triumfem před šesti lety na domácí trati ve Stříbře vyrovnal rekordních sedm prvenství Radomíra Šimůnka staršího. V současnosti už Štybar jakožto silniční profesionál jezdí závody v terénu pouze doplňkově.

Pan závodník

„Mohu oznámit, že v sobotu bude na startu Zdeněk Štybar a jedno ze startovních čísel si na sebe připne také Jaroslav Kulhavý,“ prohlásila ředitelka závodu Olga Šimůnková. Dodala, že Štybar přiletí jen kvůli šampionátu ze Španělska, odjede závod a bude se muset zase vrátit ke zbytku týmu Deceuninck-QuickStep na soustředění do Calpe.

Za startem trojnásobného mistra světa v elitní kategorii a držitele dvou zlatých medailí ze šampionátu do 23 let stojí především osoba Ladislava Kubína. Dnes pětaosmdesátiletý muž stál za vznikem cyklistické a cyklokrosové tradice na Holých Vrších.

„Zdeněk Štybar je pan závodník a určitě bude těžké získat jeho skalp. Moc se na závod těším. Vždy to bylo v jeho otěžích a všichni směřovali svou pozornost na něho, tak uvidíme, jak to bude vypadat v sobotu," řekl k závodu obhájce loňského stříbra Jan Nesvadba. O zkompletování zlatého hattricku bude usilovat Michael Boroš, jenž slavil prvenství loni v Mladé Boleslavi i v roce 2017 v Hlinsku.

Bez přemlouvání...

Dcera Ladislava Kubína, jenž stojí za mnohaletou tradicí cyklokrosu v Holých Vrších, nemusela jednoho z nejlepších českých silničářů nijak zvlášť lákat.

„Přemlouvání nebylo žádné, protože Zdeňka známe řadu let a vždy to bylo naše přání. Zdeněk na trati vždy trénoval, ale závod tam nikdy nejel. Říkala jsem mu, že bych byla hrozně ráda, kdyby tam někdy závod v krosu jel. Odpovídal mi na to obvykle větou, ať se nebojím, že to jednou vyjde. A teď je to tady. I tátovi tím udělal obrovskou radost,“ řekla Šimůnková.

„Bude to svátek pro český cyklokros. Ladili jsme to celý prosinec. Vánoční závody se Zdeňkovi povedly, cyklokros ho naplňuje, šéfové stáje mu nedali zákaz. Je ve hře i konec sezony, že by jel jeden závod Světového poháru. Mistrovství světa ale dostal bohužel rezolutně zakázáno, neboť z pohledu týmu je ta trať vysloveně proti němu, tam si nepřejí, aby startoval,“ přiblížil reprezentační trenér Petr Dlask.

Štybar má za sebou z nedávné doby už čtyři závody v terénu. Krátce po Vánocích dojel v Heusden-Zolderu na 21. místě, následně byl v Loenhoutu třináctý, na Superprestige v Diegemu mu patřila 21. pozice. Svůj program pak zakončil 1. ledna sedmnáctým místem ve Velké ceně Svena Nyse v Baalu.

Spustit audio