Svátek svatého Václava v Táboře spojili s tradiční beneficí pro Centrum Kaňka, které pomáhá postiženým

29. září 2022 08:03

Jízdu na handbiku nebo speciálně upravené monolyži mohli v Táboře vyzkoušet návštěvníci svatováclavské benefice pro Kaňku. Centrum už dvacet let pomáhá handicapovaným dětem i dospělým. Podpořit jej přijel i zpěvák Ondřej Ruml.

Na Žižkovo náměstí dorazilo několik stovek lidí. Většina poslouchala muziku, další se zastavili u stánků, kde si mohli koupit výrobky z arteterapeutických dílen.

Velký zájem byl i o různá stanoviště. Navštívila je například Blanka Tajnerová, která dorazila s celou rodinou. „Skvěle si to užíváme, jsme rádi venku. Vyzkoušeli jsme si monoski lyži, abychom na vlastní kůži zjistili, jaké to je, když lyžuje handicapovaný. Děti také zkouší čichem poznávat různé pochutiny,“ popsala.

Součástí charitativního odpoledne byla tradiční veřejná sbírka. „Místo vstupného děláme na místě veřejnou sbírku, která na účet Centra Kaňka každoročně přinese od 50 do 150 tisíc. Jsou to peníze, které věnujeme na něco, co je pro Kaňku hodně důležité. Postupně rekonstruujeme prostory, pořizujeme různé bezbariérové dveře, které se samy otevírají a podobně,“ uvedla mluvčí Kaňky Ludmila Budilová.

Cílem akce je i bourat bariéry mezi lidmi s postižením a lidmi zdravými. „Tady na náměstí se každoročně sejdou jednak klienti Centra Kaňka a jejich rodiny, jednak zdravá veřejnost, lidé, kteří s postižením nemají žádnou zkušenost. A tak hezky se tady společně baví,“ potvrdila Ludmila Budilová.

Výsledek veřejné sbírky táborské Centrum Kaňka oznámí během čtvrtka. Výtěžek tentokrát využije na rozšíření kapacity sociálních služeb.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související