Svátky nákupů a napětí? Vánoce mají Češi rádi, ale připomínají jim i samotu a stres

20. prosinec 2018

„Je to pro mě spíš symbol stresu a napětí než nějaká pohoda a klid,“ říká mi Hana. Mluví o všudypřítomných Vánocích, pro většinu Čechů, alespoň podle výzkumu CVVM, oblíbených svátcích. Průzkumy ale ukazují ještě jeden zajímavý údaj – až třetina natěšených fanoušků Vánoc je má spojené se stresem. Proč?

Po vánoční Praze proudí davy lidí. Velmi rychle, s igelitkami a ne zrovna s nadšenými výrazy. Snažím se ten vánoční stres nezažívat, ale nedaří se mi to. Nejvíc mě stresují děti, protože mě honí, abych něco pekla,“ říká mi paní ve středních letech, kterou se mi podaří zastavit. Hned po ní potkávám muže, který její tvrzení doplňuje. Vánoční stres nezažívám,“ kroutí hlavou. A co nakupování, vaření, balení dárků? To zažívají spíš naše manželky, tohleto,“ směje se.

Podle psychoterapeuta a spoluzakladatele České asociace pro psychoterapii Zdeňka Macka o Vánocích v lidech vzniká pocit, že musí něco“ rychle stihnout. Aby byly ty krásné a klidné Vánoce, musí být předtím to napětí. Není divu, že jsou z toho lidi ve stresu, všichni chtějí dodělat práci a trpí pocitem, že toho musí víc nakoupit. Když se tyhle dvě věci spojí, vzniká stresová situace. Pro některé lidi je to veliká zátěž,“ vysvětluje mi lékař.

I já, nadšenec do infantilních svetrů a ohraných koled, si všímám, že jsou okolo mě lidé během svátků naštvanější, smutnější a moc se jim nelíbí, když jim říkám, kolik dní do Štědrého dne zbývá. Může za tím být i pocit osamělosti, který jako by ke konci prosince nabyl na síle. Kolem sebe sleduju, že lidé mají, nebo nemají rádi Vánoce podle toho, v jaké jsou zrovna životní situaci. Když mají děti, partnera nebo jsou zamilovaní, mají je rádi,“ říká mi jedna kolemjdoucí. Druhá pracuje na lince důvěry a její slova potvrzuje. Tyhle příběhy znám. Ten smutek, že jsem zůstal sám doma, že mě všichni blízcí opustili, že bych chtěl být s někým, kdo už třeba není,“ popisuje smutné hovory krátkovlasá žena.

Pocit osamělosti jednoduché řešení nemá. Vánočnímu shonu, stresu a mentálnímu nastavení mám toho málo“ se dá podle terapeuta Macka předejít tak, že si rodina ujasní s dostatečným předstihem, jak by podle ní měly Vánoce vypadat. Nešťastníci v nekonečných frontách by tak podle něj třeba zjistili, že každému stačí dát (a dostat) jen maličkost. Promluvit si o Vánocích s rodinou v létě,“ zní jeho rada.

Jakou roli v prožívání svátků hrají rodinné vztahy? A máme se v prosinci rádi jen naoko? Poslechněte si celý příspěvek Vítka Svobody o odvrácené straně Vánoc.

autor: vis
Spustit audio

Související