Svazijský král přejmenoval svou zemi, teď vládne království eSwatini

20. duben 2018

Země na jihu Afriky, která sousedí s Jihoafrickou republikou a Mosambikem, změnila jméno. Zasadil se o to tamní král Mswati III., který při příležitosti oslav padesátého výročí nezávislosti země na Velké Británii a také svých vlastních narozenin přejmenoval Svazijsko na království eSwatini.

Podle krále se tak jméno země přiblíží k původnímu znění v národním jazyce – Umbuso weSwatini. Zároveň by prý nový název měl zamezit zaměňování původního Svazijska se Švýcarskem. Anglické Swaziland a Switzerland bylo totiž podle panovníka příliš maotucí.

ESwatini znamená v národním jazyce „země Svazijců“.

Mswati III. nové jméno království používá už několik let, jako o eSwatini mluvil o Svazijsku třeba na valném shromáždění OSN v roce 2014. Oficiálně byla země přejmenována při oslavách na stadionu v hlavním městě Mbabane.

Ne všichni obyvatelé království jsou ale s novým názvem spokojení. Jsou totiž toho názoru, že se král zabývá zbytečnostmi, místo aby řešil například hospodářskou situaci země.

Čtěte takéAdam Černý: Africká zóna volného obchodu mezi snem a realitou

Panovník eSwatini má v podstatě neomezenou moc a zástupci lidu volení v demokratických volbách jsou jen jeho poradci. Král se ale evidentně o svůj lid nestará příliš svědomitě. Zatímco sám se totiž topí v bohatství – jeho majetek se odhaduje na stovky milionů dolarů – skoro tři čtvrtiny obyvatel země podle údajů OSN žijí pod hranicí bídy.

autoři: Zdeněk Novák , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.