Švédové před smrtí uklízejí a Buscemi se převlékl za vlastní meme. To jsou top zprávy týdne

5. listopad 2021

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejnadýchanější rohlíčky ze zpravodajské ošatky. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako milovnici minimalismu a praktických life hacků zaujala zpráva o tom, že Švédové přistupují s pragmatismem i ke smrti. Odchod se snaží ulehčit svému okolí takzvaným döstädningem, „posledním úklidem“, v rámci kterého probírají svůj majetek a třídí věci, které po sobě na světě zanechají. To je následováníhodné, myslí si Mikrovlnky.

Zuzanu jakožto fanynku popkultury nadchla informace o tom, že herec Steve Buscemi se během Halloweenu rozhodl převléct za postavu, kterou ztvárnil v seriálu 30 Rock. Buscemi, který v sitcomu hraje soukromého detektiva, tak oživil vzpomínky na epizodu z roku 2012 a legendární scénu, která je oblíbeným internetovým memem. Ve zmíněném díle se herec pokouší vydávat za teenagera a pronese známou hlášku: „How do you do, fellow kids?“

Nesměla samozřejmě chybět napínavá příhoda z Brna. Velký slunečník letící vzduchem tam zneklidnil lidi ve čtvrti s názvem Žabovřesky. Předmět z okna velmi bedlivě sledovala všímavá žena, která naštěstí povolala policii.

Je mezi levitujícím deštníkem, hercem-šprýmařem a „uklízivými“ Švédy nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to přece nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.