Švédská rozhlasová hra Hökarängen v cyklu Severské jaro

22. květen 2012

V rámci Severského roku na Vltavě vysíláme v Klubu rozhlasové hry cyklus Severské jaro. Posluchačům v něm nabízíme možnost setkání s rozhlasovou tvorbou skandinávských autorů, která je, možná překvapivě, v rozhlasovém archivu bohatě zastoupena. Dnes připomeneme inscenci švédské rozhlasové hry Martina Röhlcke Monteliuse Hökarängen.

Pod tajuplným slovem Hökarängen se skrývá název čtvrti v Stockholmu. Tam se přestěhuje Daniel, hlavní hrdina této komedie po té, co ho nečekaně opustí jeho žena. Daniel se snaží překotně a z velké části neúspěšně znovu poskládat znovu svůj. Schází se s bývalými přáteli v baru, začne navštěvovat posilovnu, kvůli synovi se tento bytostný intelektuál stane trenérem žákovského fotbalového družstva a rozhodne si konečně udělat řidičák.

Inscenaci hry, která získala zvláštní ocenění na festivalu Prix Europa v Berlíně v roce 2006 připravil režisér Ivan Chrz s Davidem Novotným, Danou Černou, Miroslavem Táborským a Vandou Hybnerovou v hlavních rolích. Vysíláme v úterý 22. května ve 21:30 na stanici Český rozhlas 3 - Vltava.

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.