Svět je pestrý. Je důležité připomínat, co lidi spojuje, říká etnolog Martin Rychlík

5. květen 2023

Na počátku stály novinové články, ve kterých Martin Rychlík zkoumal, co lidi spojuje napříč časem a prostorem. Na konci je objemná, obrazově bohatě vybavená kniha Dějiny lidí, za kterou dostal cenu Magnesia Litera. Změnil se po jejím napsání jeho pohled na člověka i na něj samotného? Které lidské odlišnosti ho nejvíce fascinují a je něco, v čem se nelišíme vůbec? A proč je v knize tak důležité číslo 73? Moderuje Tereza Kostková.

Všichni se radujeme, truchlíme, dáváme si jména. Ale jinak to dělají Evropané, jinak třeba Maoři nebo další etnika. „V některých společnostech se předčítá seznam jmen – a dítě dostane to, u kterého si kýchne. Zvyky jsou hodně různorodé,“ nastiňuje Martin Rychlík.

Při psaní své nejnovější knihy se držel téměř osmdesát let starého členění na tzv. univerzálie, se kterým přišel americký kulturní antropolog George P. Murdock. „73 univerzálií, 73 kapitol, to je takový trik, jak dostat neuvěřitelnou pestrost lidstva do jedné knížky,“ říká s úsměvem a dodává: „Myslím, že je důležité připomínat, co máme – i přes odvěký pocit odlišnosti a rozdělenosti – společného, v čem se shodneme.“

„Skutečně všem lidem společné je i zdobení těla,“ uvádí jeden z mnoha příkladů. „Tetování ale není jenom estetická věc a líbivé doplnění vzhledu, jak si dnes někdo může myslet. V preliterálních společnostech šlo o významný symbolický prvek“.

V Blízkých setkáních Martin Rychlík prozradil, že sám žádné tetování nemá. Svěřil se také s podrobnostmi, jak kniha vznikala, kdy si na psaní hledal čas mezi prací a rodinou, a zavzpomínal i na své cestovatelské zážitky.

autoři: Tereza Kostková , maha
Spustit audio

Související