Světlo a zvuk: Hudební současnost Ostrava. Nejstarší přehlídka soudobé hudby na Moravě a ve Slezsku

27. listopad 2022

Skladby Przemyslawa Schellera, Petry Šuško, Mateusze Ryczeka, Sylvy Smejkalové a Pavla Nesita. Účinkují Ewa Barciok (violoncello), Przemyslaw Scheller (elektronika), Sławomir Witkowski (zpěv), Marcela Kysová (akordeon), Daniel Svoboda (klarinet), Anna Scheller (harfa) a další. Diriguje Filip Urban. Záznam koncertu z PLATO Bauhaus ze dne 11. listopadu 2022. Rozhovor s ředitelkou festivalu Marcelou Kysovou připravila Renáta Spisarová.

Nejstarší přehlídka soudobé hudby na Moravě a ve Slezsku nabrala pod vedením ředitelky a také akordeonistky Marcely Kysové druhý dech. Skladatel a dlouholetý ředitel Janáčkovy konzervatoře Ostrava,  pedagog Milan Báchorek už před lety předal vedení mladším kolegům z ostravské konzervatoře. Své zkušenosti má s ním Markéta Dvořáková, také Daniel Skála, nově tedy Marcela Kysová, které s dramaturgií pomáhá skladatelka Petra Šuško. Zapálení pro profesionální organizaci programu nikomu z nich nechybí, i když za veškerou činností stojí neziskový spolek, toho času bez hlubší podpory velké instituce.

Osm různých lokalit na území města Ostravy − od kostelů po např. Galerii PLATO Bauhaus − třináct programů převážně s hudbou 21. století konaných v průběhu září až prosince 2022  a velmi slušná návštěvnost − to byl a vlastně ještě stále je 48. ročník festivalu Hudební současnost. V rozhovoru s Marcelou Kysovou se dozvíte o kontextech festivalu, propojení různých uměleckých oblastí, ale také o pokračování spolupráce s plzeňskými, brněnskými a olomouckými skladatelskými centry, a nejenom: „Absolvovala jsem doktorské studium na Akademii hudby K. Szymanovského v Katovicích, narodila jsem se v Topoľčanech, s rodinou bydlíme v Ostravě. V duchu toho trojmezí se odvíjí i náš festival,“ říká nadšeně Marcela Kysová, která kromě organizace hraje na festivalu jeden akordeonový part za druhým.

Koncert 11. listopadu v galerii Bauhaus v Ostravě byl ve znamení partnerství s městem Katovice. Jmenoval se Światło i dźwięk / Světlo a zvuk a uslyšíme z něj v rozhlasové premiéře nové skladby Petry Šuško, Mateusze Ryczeka, Sylvy Smejkalové nebo Pavla Nesita, elektroniku ovládal další skladatel - Przemyslaw Scheller a interpreti pocházeli jak z Katovic, tak Ostravy.

Už je pryč doba, kdy se organizátoři hudebních přehlídek a festivalů soustředily na „pouhé“ provozování hudby. Také Tvůrčí centrum Ostrava pořádá mimo klasicky pojatých koncertů skladatelsko − improvizační kurzy  (projekt Musikcollage), úspěšné edukační programy pro děti, hojně navštěvované akordeonové kurzy, moderované debaty i kurzy muzikoterapie. Ale hlavně − zadává objednávky nových komorních skladeb. Část z nich zaznamenaly i rozhlasové mikrofony pro Futurissimo s datem 27. listopadu 2022.

Spustit audio

Související