Světová premiéra – Ondřej Štochl pro SOČR – Nový termín

11. duben 2022

Rudolfinum, úterý 28. června 2022 od 19.30 hodin. 

Vážení abonenti, milí posluchači, 

pro uspořádání zrušeného koncertu ze dne 11. dubna 2022, jsme našli nový náhradní termín. Koncert uvedeme v úterý 28. června 2022 v Rudolfinu od 19:30. Po dohodě s panem dirigentem jsme přistoupili ke změně programu druhé části koncertu. Úvodní skladby C. Debussyho a O. Štochla zůstávají v programu beze změny. Skladby Erkki-Sven Tüüra a J. Sibelia nahradí První rapsodie pro klarinet a orchestr Clauda Debussyho a Španělská rapsodie Maurice Ravela.

Vstupenky z předchozího termínu, zůstávají v platnosti, není nutné je vyměňovat.
Děkujeme Vám za pochopení a těšíme se na další hudební zážitky. 

Váš SOČR

Dirigent Pavel Šnajdr

Přední klarinetista Karel Dohnal bude sólistou při světové premiéře Tří vět o přijetí, které skladatel Ondřej Štochl, autor děl charakteristických barvitou instrumentací a meditativními polohami, složil přímo na objednávku rozhlasových symfoniků.

Program uvede jedna z nejproslulejších skladeb francouzského impresionismu, Debussyho Preludium k Faunovu odpoledni, aby v druhé půlce v podání Karla Dohnala zazněla i jeho melodická První rapsodie pro klarinet a orchestr. Diriguje jeden z našich nejvýznamnějších dirigentů zaměřených na tvorbu soudobých autorů Pavel Šnajdr.

Preludium k Faunovu odpoledni z roku 1894 je ikonické dílo, k němuž Clauda Debussyho inspirovaly verše Stéphana Mallarméa. Geniálním způsobem líčí římského boha Fauna, kterak v horkém letním odpoledni odpočívá na břehu moře, píská si na flétnu a vzpomíná na své lásky. Tvůrčím zázemím Ondřeje Štochla je komorní soubor a skladatelské sdružení Konvergence, jehož je spoluzakladatelem a uměleckým vedoucím. Na AMU vystudoval kompozici ve třídě Marka Kopelenta, na konzervatoři se předtím věnoval hře na violu. Ve své tvorbě sleduje především dvě významové linie. V jedné jde o vnitřní svět lidí postižených autismem, v té druhé o skladby duchovně orientované. Jeho Tři věty o přijetí jsou de facto třívětým klarinetovým koncertem, ale ještě mnohem víc hudební úvahou o pojmech, které mají souvislost jak s vytvářením hlubších citových vazeb, tak s obtížností přijetí sebe sama.

Karel Dohnal, klarinetista

Letní atmosféru koncertu protrhne barevně rafinovaná i temperamentní Španělská rapsodie od Debussyho mladšího souputníka, Maurice Ravela.

A právě dílo Maurice Ravela, konkrétně Španělská rapsodie, završí celý večer.

PROGRAM

Claude Debussy
Preludium k Faunovu odpoledni

Ondřej Štochl
Tři věty o přijetí pro klarinet a orchestr, světová premiéra nové skladby na objednávku SOČRu

Claude Debussy
První rapsodie pro klarinet a orchestr

Maurice Ravel
Španělská rapsodie

 
Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Pavel Šnajdr – dirigent
Karel Dohnal – klarinet

Koncert se koná za finanční podpory Magistrátu hl. m. Prahy, Státního fondu, Ministerstva kultury a OSA.

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu