Světovou cyklistiku zasáhly tři tragédie. Bezpečnost je stejně důležitá jako boj s dopingem, ozývají se cyklisté

29. březen 2016

Světovou cyklistiku zasáhly v krátké době hned tři tragédie. Belgický jezdec Daan Myngheer zemřel na infarkt a závodník Antoine Demoitié zemřel po srážce s doprovodným motocyklem.

Při vyhledávání podrobnějších informací o těchto cyklistických a lidských tragédiích objevil redaktor Českého rozhlasu Tomáš Kohout další úmrtí – ve Spojených státech se zabil při cyklistickém závodu ve státě Washington Randall Fox. „Podrobnosti se zatím vyšetřují. To je třetí do nemilé víkendové partie,“ komentuje Tomáš Kohout.

Při cyklistických závodech podle jeho slov naštěstí nedochází tak často k tragickým haváriím. Kolize s motorkami bývají však častější. Během uplynulého roku mohli diváci a komentátoři zaznamenat tři čtyři vážnější. V jedné takové nehodě se ocitl i slovenský závodník Peter Sagan.

„Ukazuje se, že spojení kola a motocyklu je rizikové, ale těžko říct, proč až v poslední době. Možná technika je lepší než zkušenosti a reakce řidičů motorek,“ uvažuje Tomáš Kohout.

Při závodech je třeba zajistit bezpečnost

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) podle posledních zpráv připravuje něco, co by, jak říká Tomáš Kohout, mělo všechny jen zneklidnit. „UCI bude v případě úmrtí spolupracovat se všemi orgány. A dál nic, což by mě zneklidnilo. Sami závodníci se ozývají, že je třeba něco dělat,“ připomíná.

Bezpečnost a její otázky jsou podle některých závodníků stejně významné jako boj s dopingem. Podle některých návrhů by měly být na motorce namontovány kamery, jiní navrhují omezení počtu motocyklů nebo ještě přísnější bezpečnostní pravidla. „Ty ale zatím nikdo nespecifikoval,“ dodává Tomáš Kohout.

autoři: kyk , jch , šše
Spustit audio