Světový den bez tabáku připomíná škodlivost kouření

31. květen 2009

Dnešní den (31. květen) byl vyhlášen Světovým dnem bez tabáku. V České republice kouří třetina populace. Zatímco kuřáků mezi dospělými začíná ubývat, mladistvých kuřáků naopak přibývá.

Ve věku mezi 15 až 18 lety kouří polovina mladých lidí. Možná i proto, že u nás není problém koupit si cigarety, i když člověk zdaleka není plnoletý. V České republice prodej tabákových výrobků upravují dva zákony. Kontrola jejich dodržování však vázne.

Kdo všechno má právo kontrolovat prodej tabákových výrobků, připomněl Jindřich Vaněk, tiskový mluvčí společnosti Aliance Zákon 18, která se snaží znesnadnit mladým lidem přístup k tabákovým výrobkům: "Kontrolovat může Policie České republiky, městská policie, obce a také Česká zemědělská a potravinářská inspekce, která podle našich informací tuto kontrolu vůbec nevykonává. Státní policie je oprávněna sankcionovat pouze přestupky, takže největší odpovědnost padá na obecní úřady a městskou policii."

Nedovolený prodej tabákových výrobků je většinou řešen jako přestupek a sankcionován pokutou maximálně do výše 1000 korun. Správní řízení, v rámci kterých je možné uložit pokutu až 50 tisíc pro fyzickou osobou a až 500 tisíc pro právnickou osobu nebo ztrátu licence na dva roky, téměř neprobíhají.

Spustit audio