Světový den hospiců a paliativní péče připomenou zvony, akce i rozhlasový rozhovor

9. říjen 2021

Česká republika si dnes stejně jako další státy opět připomene Světový den hospiců a paliativní péče, který tradičně připadá na druhou říjnovou sobotu. Po celé republice se u té příležitosti v poledne rozezní kostelní zvony jako vzpomínka na zemřelé, umírající a pracovníky hospiců.

Cílem Světového dne hospiců je připomínat a podporovat hospicovou a paliativní péči, upozorňovat na potřeby umírajících v terminálním stavu onemocnění a jejich rodin. K tomuto dni se na celém světě i v Česku uskuteční řada akcí, které mají zlepšit povědomí a informovanost veřejnosti o hospicích a paliativní péči, ale také získat finanční prostředky pro jejich činnost.

Host ČRo Ostrava, pondělí 10:10

Hosty budou dvě dámy, které svou profesi našly v mobilním hospici. Zdravotní sestra Žaneta Klečková a sociální pracovnice Gabriela Stašová. O práci, která dává smysl, o vstupování do životů rodin, kterým odchází blízká osoba, o posledním vydechnutí, ale i úsměvu a radosti ze života a taky o kampani, která  připomíná domácí hospicovou péči... O tom všem bude s oběma dámami mluvit Kateřina Huberová.

Paliativní péče se poskytuje pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním stadiu. Cílem paliativní péče je zmírnit bolest a tělesná a duševní strádání. Nesoustřeďuje se na vyléčení, ale na kvalitu posledních dní a měsíců života, zahrnuje přitom i psychickou podporu a pomoc blízkým.

V Česku podle Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče působí momentálně 17 lůžkových hospiců. Funguje také domácí hospicová péče, která pomáhá nevyléčitelně nemocným lidem prožít důstojným způsobem a v rodinném kruhu poslední období života.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související