Světový úspěch, v ZOO Chleby se narodilo druhé mládě langura duk

29. srpen 2018 14:00

V sobotu 25. srpna 2018 se v ZOO Chleby narodilo v pořadí již druhé mládě mimořádně vzácného druhu opice langura duk. V současné době je tento primát jedním z nejvzácnějších zvířat, která jsou v České republice k vidění.

Matkou druhého chlebského mláděte se stala šestiletá samice Ding. S největší pravděpodobností se opět jedná o samečka. Ve skupině vládne klid, mládě je stále se svojí matkou, která, přestože je prvorodička, o svého potomka vzorně pečuje.

První malý langur se narodil 26. června letošního roku. Otcem obou mláďat je samec Thua Noi, který spolu se dvěma samicemi přicestoval do ZOO Chleby 26. srpna 2016. Druhé mládě je tedy symbolickým dárkem k dvouletému výročí úspěšného chovu langurů v zoo. Narození dvou mláďat u takto chovatelsky komplikovaného druhu je ohromným úspěchem, přestože languří skupinu a její chovatele čekají pro zdárný odchov nejnáročnější týdny.

Narození dvou mláďat langurů duk je obrovským světovým úspěchem ZOO Chleby

Chov langurů duk v lidské péči je nesmírně obtížný, ve většině zoo, které se je pokoušely chovat, brzy uhynuli. Chlebská skupina je jediná na světě mimo jejich tropický domov. V neasijských zoo žije pouze jedna samice v Zoo Philadelphia v USA a jeden samec v Kölnu. Proto je zdárný chov chlebských langurů a narození mláďat obrovským úspěchem v rámci zoologických zahrad celého světa.

Hrdým otcem obou mláďat je samec Thua Noi
autor: JMys
Spustit audio