Svoboda není samozřejmost, zaznělo při vzpomínkách na rok 1989 v Českých Budějovicích

18. listopad 2022 08:09

Desítky zapálených svíček položili lidé vpodvečer 17. listopadu k budově českobudějovické radnice. Na happeningu u Jihočeského divadla si připomněli sametovou revoluci v roce 1989. Důležitost svobody někteří vysvětlovali přímo u světelného nápisu Demokracie i svým dětem.

Patricie Kadlečková přišla na českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. zapálit jednu z mnoha svíček se svojí dcerou Dorinkou a manželem. Dceři se pokusila vysvětlit, co byla sametová revoluce. „Já jsem v té době byla malá, vlastně stejně stará jako teď dcera, ale myslím, že je moc důležité připomínat si tyto okamžiky, aby děti věděly, co se vlastně v minulosti dělo,“ řekla.

Happeningu se zúčastnil také pamětník sametové revoluce a člen tehdejšího vysokoškolského stávkového výboru Martin Ehrlich. Jemu se vryl do paměti především 27. listopad. „Moment, kdy tady byla generální stávka a tohle náměstí bylo plné lidí. Tady byly desítky tisíc lidí, na to nezapomenu,“ popsal.

„Ta touha po svobodě a radost z toho, že jsme jí dosáhli, to je to hlavní, co mi zůstává v paměti. A pokud se někde jenom trochu objeví náznak toho, že někdo chce někoho totalitně ovládat, je třeba proti tomu bojovat a ozvat se,“ dodal.

Důležitost svobody si v den výročí sametové revoluce uvědomuje také českobudějovická vysokoškolačka Pavla Heyduková. „Na Ukrajině v posledních několika měsících vidíme, že to není samozřejmost. A myslím si, že i my mladí lidé jsme tu od toho, abychom to připomínali,“ komentovala.

Události roku 1989 a 1990 připomíná také výstava Bohuslavy Maříkové, která je zachytila na svých fotografiích. V Biografu Kotva v Českých Budějovicích je lidé můžou vidět do konce listopadu.

Spustit audio

Související