Svými podmalbami na skle zdobí Jiří Honiss venkovské kapličky a boží muka

19. únor 2022

Jiří Honiss z Opalic nedaleko Kamenného Újezda je mužem mnoha řemesel, zájmů a aktivit. Původní profesí železničář mimo jiné dostal před nedávnem jihočeské ocenění Nositel lidových tradic.

„Už poměrně dlouho, asi od roku 1990, dělám podmalby na skle, tedy obrázky malované na rub skla. Takhle se dříve malovaly obrázky, které visely v chalupách ve svatém koutě,“ vysvětluje.

Tradiční podmalby na skle zobrazovaly Pannu Marii, výjevy ze života Ježíše Krista, ukřižování, světce. „Měly za úkol chránit hospodáře, chalupu, rodinu. Tyhle obrázky se mi moc líbí, tak je maluju,“ dodává Jiří Honiss.

Svá díla umisťuje i do kapliček, o které se stará společně s partou přátel. „Vracíme jim trochu život, upravíme okolí, ale zase je úplně nepucujeme, protože se nám líbí, když jsou trochu porostlé mechem a lišejníky. Dá se tam akorát opatrně ten obrázek na skle, který kamenná boží muka a výklenky kapliček krásně rozsvítí,“ popisuje.

Podmalby na skle Jiřího Honisse už zdobí například kapličky v lokalitách Jedlice a Mýtiny poblíž Nových Hradů, u Pohorské Vsi, Cetvin, v okolí Opalic nebo na Ševětínsku. „Určitě budeme pokračovat, lidé se i ptají, ozývají, takže to jsme rádi,“ doplňuje autor.

Celý rozhovor s Jiřím Honissem z cyklu Jihočeši si poslechněte online.

Spustit audio

Související