Symbol demokracie a sametové revoluce. Dokáže Marta Kubišová oslovovat i nejmladší generaci?

1. listopad 2022

Zpěvačka, disidentka a bývalá mluvčí Charty 77 slaví 1. listopadu 80. narozeniny. Marta Kubišová se začala angažovat během pražského jara v roce 1968, kdy nazpívala i patrně svou neznámější píseň. Příchod vojsk Varšavské smlouvy ukončil nejen obrodný proces v Československu a naději na změnu, ale také pěveckou kariéru tehdy slavné zpěvačky.

Až do sametové revoluce roku 1989 nemohla zpívat. Modlitba pro Martu z jejích úst znovu zazněla z balkonu Melantrichu na Václavském náměstí 23. listopadu 1989. Stala se tak symbolem demokratizace země.

Pro mě její příběh vždycky představoval určitou dějinnou spravedlnost. Marta Kubišová na jednu stranu přišla kvůli své občanské angažovanosti o nejproduktivnější část své kariéry, po roce 1989 se jí ale za statečnost a odhodlanost dostalo širokého společenského uznání. V ulicích Prahy jsem se ptala, jak na Martu vzpomíná mladá generace.

Poslechněte si celou anketu a zjistíte, co si o Martě Kubišové myslí současní mladí lidé, jestli se k ní vztahují a jestli ji vůbec znají.

Marta Kubišová vystoupila během manifestace na Václavském náměstí, která proběhla 10. prosince 1989 u příležitosti Dne lidských práv
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.