Syndrom karpálního tunelu trápí mnohem víc ženy než muže, říká MUDr. Polách ze šternberské nemocnice

3. srpen 2023

Typickým pacientem je žena mezi čtyřiceti až šedesáti lety, většinou manuálně pracující. „Souvisí to s hormonální nerovnováhou,“ vysvětluje MUDr. Marek Polách. Muži mívají problémy, pokud těžce manuálně pracují a používají vibrační nástroje.

MUDr. Marek Polách

Problémy se týkají oblasti zápěstí na dlaňové straně ruky. „Právě tudy procházejí všechny struktury, které míří k prstům - šlachy, cévy, nervy. To onemocnění postihuje hlavně nerv, který běží jedním zúženým místem,“ vysvětluje primář chirurgicko-traumatologického oddělení Nemocnice Šternberk.

Mezi příznaky syndromu karpálního tunelu patří mravenčení, brnění, trnutí prstů a bolest zápěstí. Sílí a zhoršují se v noci. Brání usnutí, nebo naopak budí ze spánku.

„To onemocnění postihuje hlavně nerv, který běží jedním zúženým místem.“
Marek Polách, primář chirurgicko-traumatologického oddělení Nemocnice Šternberk

Řadí se k civilizačním chorobám. V případě, že se objevují občas, nasazuje se konzervativní léčba. Pokud nepřinese úlevu, pacient musí postoupit operaci. Podle MUDr. Polácha je jednou z nejvděčnějších v chirurgii, protože je jednoduchá, rychlá a pacient v podstatě okamžitě pocítí úlevu.

Poslechněte si kompletní rozhovor s doktorem Markem Poláchem ze šternberské nemocnice.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.