Syrový kus Berlína v Praze. Post Bellum a Český rozhlas přivedou lidi pod Stalina

Fronta na maso. Tak se říkalo Stalinovu pomníku, který stál v padesátých letech na pražské Letné. Socha zmizela, betonový kryt pod ní zůstal. Už roky je ale kvůli havarijnímu stavu zavřený. Organizace Post Bellum tam ve spolupráci s Českým rozhlasem chystá výstavu ke stému výročí založení Československa.

„Vysílalo odtud první soukromé české rádio, od té doby se tady nic pro veřejnost nedělo,“ vysvětluje Mikuláš Kroupa z Post Bellum.

A tak vznikla myšlenka uspořádat výstavu ke stému výročí Československa v říjnu 2018 ve spolupráci s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů. Ta by přiblížila návštěvníkům drama 20. století přes konkrétní příběhy.

V prostorách se musí svítit baterkou, hučí tam generátory, nahoře jsou slyšet skejťáci. Na posprejované zdi se projektuje například vlajka s hákovým křížem. „Chtěli bychom, aby to mělo syrový ráz, kus Berlína uprostřed Prahy,“ dodává Kroupa.

Zkoušky budou trvat zhruba půl až tři čtvrtě roku. „Atmosféra stísněného, naléhavého pocitu, který každý člověk, co vstoupí do bunkrů, je blízko pocitu lidí, kteří byli odvlečeni do věznice a netušili, co s nimi bude dál,“ uzavírá Kroupa.

autor: stk
Spustit audio