Tábor uzavřel smlouvu s první studentkou zubního lékařství. Zajistil si její služby na minimálně pět let

28. prosinec 2022 08:19

Míst, kde lidé marně hledají nového zubaře, ale třeba i praktického lékaře, přibývá. Hlavně v odlehlejších regionech mimo velká města. Radnice, ale i přímo Jihočeský kraj proto specialistům nabízejí nejrůznější výhody. Například Tábor chce podporovat budoucí zubaře už při studiu formou stipendia. Program otevřel v srpnu a teď se mu podařilo uzavřít smlouvu s první studentkou.

„Měla jsem v prváku i druháku při studiu brigádu a nemohla jsem se plnohodnotně soustředit jen na školu, to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem na stipendium kývla. Myslím, že to motivuje, můžu se soustředit plně jen na svůj obor a vykonávat třeba neplacenou praxi na nějaké klinice,“ říká Natálie, studentka čtvrtého ročníku zubního lékařství.

O tom, že je možné čerpat stipendium, slyšela i od svých spolužáků například z Ústeckého kraje. Nabídku podpory při studiu od táborské radnice využila i přesto, že z města nepochází ani k němu nemá žádnou vazbu. „Hledala jsem, kde všude nabízí stipendium a město Tábor mě zaujalo. Říkala jsem si, že chci jít někam, kde skutečně pomůžu, kde opravdu zubaři nejsou,“ vysvětluje.

Čtěte také

Táborská radnice studentům zubního lékařství, kteří ukončili alespoň první ročník, nabízí 100 tisíc korun na akademický rok. „Žadatel, který dostane tento stipendijní program, se zavazuje, že po dobu minimálně pěti let bude mít praxi zubního lékaře v Táboře. Do roka by měl uzavřít smluvní vztah minimálně se čtyřmi pojišťovnami,“ upřesňuje místostarosta Tábora Martin Mareda.

Podobné podmínky má i Jihočeský kraj pro nově příchozí lékaře. Ten navíc chce, aby sem odborníci přišli z jiného regionu. „Musí to být lidé, kteří dosud nepraktikovali na území Jihočeského kraje a musí naplnit svoji ordinaci nově příchozími pacienty. Neakceptujeme, když si dosavadní ordinace, která už tam je, rozdělí pacienty na dvě části,“ uvádí hejtman Martin Kuba.

O dotaci Jihočeského kraje, která může dosáhnout až 1,5 milionu korun, za první rok programu požádalo šest specialistů z oborů zubního lékařství, ortodoncie, psychiatrie a všeobecného praktického lékařství. Díky podpoře kraje otevřeli, nebo ještě otevřou ordinace v Jindřichově Hradci, Frymburku, Táboře, Velešíně, Soběslavi a Písku.

Spustit audio

Související