Tahací harmoniky z Hořovic oslavily stoleté výročí. Historii výroby ukazuje nová výstava v Muzeu Hořovicka

23. červen 2021

Hořovická továrna na akordeony a heligonky se může chlubit stoletou historií. Největší slávu zažila za První republiky, kdy harmoniky vyhrávaly v každé hospodě. Stejně jako před sto lety se i dnes harmoniky vyrábějí ručně. Zkušení řemeslníci každému kusu věnují speciální pozornost.

„Tradice výroby akordeonů v Hořovicích spadá již do roku 1920, kdy s výrobou akordeonů začal pan Josef Kebrle,“ říká současná majitelka firmy Stanislava Koutná. V roce 1963 byla zaregistrovaná ochranná známka Delicia a od té doby probíhá výroba akordeonů pod touto značkou. Zdejší výrobní závod obýval velkou budovu v areálu na okraji Hořovic, teď sídlí v několika menších dílnách.

Doby, kdy se v továrně vyráběly tisíce kusů hudebních nástrojů, jsou pryč. „Vyrobíme asi tak kolem 500 kusů za rok, ovšem kvalita je nesrovnatelná s kvalitou za dob socialismu, protože my, abychom se udrželi na světovém trhu, musíme vyrábět pouze velmi kvalitní výrobky, které mohou konkurovat tradičním italským nebo německým akordeonům.“

V Hořovicích vyrábějí hudební nástroje už více než 100 let

Obchodní manažerka Věra Eschnerová má v plánu naučit se hrát na akordeon, aby mohla zákazníkům při výběru lépe poradit. Už teď zná na nástrojích každý technický detail. V akordeonu se nachází na tři tisíce součástek. Základ hudebního nástroje vzniká v truhlárně. Tělo akordeonu se později potahuje celuloidem a leští se speciální pastou. Precizní práce při montáži mechaniky je možná jen díky dlouholetým zkušenostem jednotlivých zaměstnanců.

Tahací harmoniky jdou prý zase do módy a mezi hráči přibývá mladých lidí. I když firma v poslední době přišla o zakázky ze zahraničí, českých zákazníků je stále víc. Paradoxně tomu napomohla i současná krize, kdy jsou lidé hodně doma a nudí se. Mnozí z nich se snaží oprášit téměř zapomenuté dovednosti ze školních let. Výjimkou nejsou ani lidé, kteří se rozhodli začít učit na hudební nástroj až v pozdějším věku. Někteří z nich se možná inspirovali u kapely Jelen, která na vystoupeních využívá právě akordeon z Hořovic. Heligonku značky Hlaváček si nedávno objednal do svého divadla také Jiří Suchý.

Výstava Harmoniky Kebrdle – Delicia Hořovice je přístupná v období červen až září od úterý do neděle v čase 9-12 a 12:30 – 17 hodin. V říjnu bude Muzeum Hořovicka otevřeno o víkendech a svátcích.

Spustit audio

Související