Tahle potravina bohatá na živiny může vzbuzovat chorobný strach. Trpíte jím i vy?

2. říjen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Fóbii můžete mít z leččeho. Jednou z těch méně častých je takzvaná arachibutyrofobie. Lidé, kteří jí trpí, můžou mít určité problémy v kuchyni…

Arachibutyrofobie je poněkud krkolomný název jedné z méně známých fobií. Jedná se o chorobný strach z přilepení lepkavého arašídového másla na patro v puse, případně obecně strach z burákového másla.

Fobie je intenzivní, přetrvávající, nereálný strach z něčeho určitého, co ve skutečnosti není tolik nebo vůbec nebezpečné. Člověk postižený fobií si nesmyslný strach plně uvědomuje, ale není schopný ho vlastní vůlí potlačit.

Projevy fobií jsou u každého jiné. Můžeme pociťovat paniku, hrůzu, neklid. Máme zrychlený tep, buší nám srdce, špatně se nám dýchá. K tomu se ještě často přidá sucho v ústech, motání hlavy nebo návaly horka a chladu.

S fobií z burákového másla se naštěstí můžeme lehce vypořádat tím, že ho nebudeme jíst.


Arašídy (buráky)
Nazývají se sice oříšky a jako ořechy také vypadají, jsou to ale semena podzemnice olejné a patří mezi luštěniny. Na stejnou váhu obsahují více bílkovin než hovězí steak. Jejich významnou složkou jsou látky působící jako antioxidanty, například resveratrol.

Zdraví prospěšné máslo

Burákové máslo v Česku není zdaleka tak populární jako například v Americe. Ale i u nás už si našlo své příznivce. Je oblíbené zejména pro svůj obsah živin. Najdeme v něm velké množství pro tělo prospěšných tuků a taky dost bílkovin a sacharidů. Zároveň je i významným zdrojem vlákniny.

Spustit audio