Táhneme za jeden dobrý design. Roman Vrtiška a Vladimír Žák zvou na výstavu do Moravské galerie v Brně

9. březen 2023

Vrtiška & Žák představují svou tvorbu v levitující instalaci nazvané Za dobrý design. Výstava, která se koná u příležitosti oslav 150 let Uměleckoprůmyslového muzea v Brně, je otevřená od 24. února a můžete ji navštívit až do 28. ledna příštího roku.

Kolekce umyvadel, židle, katamarán a další výrobky se vznáší v prostoru muzea pod světlíkem na černých kruhových platformách, tzv. palačinkách. Představená škála produktů není nahodilá, jedná se o prezentaci pole kreativity Vrtišky & Žáka, Grand designérů roku 2021. Navrhovali sportovní stadion, interiéry bytů a kanceláří, ale i nábytek, hračky, hodinky nebo svítidla. Svou univerzálností jsou výjimeční. 

Instalace Vrtiška & Žák: Za dobrý design

Jde teprve o druhou výstavu ve zrekonstruované aule: „Není to úplně typický výstavní prostor v tom smyslu, že máte plochu, kde můžete vystavovat, mít různý řekněme praktikably nebo nějaký, řekněme sokly a stěny. Je to vlastně jeden velký prostor přes všechna patra. A jediná možnost, jak vystavit produkty, je zavěšení. A když máte zavěšený nějaký systém nahoře, tedy pod stropem, který je celý prosklený, tak na ten systém zavěsíte lanko, a v podstatě si můžete ty svoje věci nějakým způsobem vystavit jako instalaci. Jenže ty naše produkty jsou docela těžký. Protože to je jedna velká škála od stolů, až přes židle, katamarán tady sice není, ale třeba lavičky do exteriéru. No a protože to nejde úplně zavěsit, tak my jsme si tam zavěsili svoje police, na kterých teprve vystavujeme,“ popsali designéři v Mozaice.

Jak vznikl název výstavy? Jak je pro designéry zásadní pořádat výstavy své tvorby? A jaký mají Češi vztah k dobrému designu? Poslechněte si celý rozhovor s designérským duem Vrtiška & Žák.

autor: Monika Suchanková
Spustit audio

Související