Tajemnému egyptskému písmu staletí nikdo nerozuměl. Kdo rozluštil hieroglyfy?

5. červen 2023

Kdo rozlouskl složité egyptské písmo? Co vlastně slovo hieroglyf znamená? A na co se v době hieroglyfů nejčastěji psalo?  Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Hieroglyfy jsou egyptské písmo, které vzniklo kolem roku 3000 před naším letopočtem, tedy v době faraonů. Egypťané ho nazývali písmem bohů a používali ho převážně kněží. Slovo hieroglyfy pak pochází z řečtiny a znamená něco jako posvátné znaky.

Záhadné písmo zapomenuté civilizace

Zhruba ve 4. století našeho letopočtu už ale upadalo toto písmo v zapomění, jako celá starověká egyptská civilizace a za chvíli nezbyl nikdo, kdo by mu rozuměl. Postupem času se už ani nevědělo, jaký jazyk písmo zachycuje, směr čtení, ani zda jsou znaky hláskami, slabikami, slovy nebo dokonce větami.

To se změnilo až v 19. století. Tehdy byl o starověký Egypt velký zájem. Prováděly se výzkumy a vykopávky a odhalovaly se poklady z egyptských hrobek. Na jejich stěnách lidé obdivovali i nápisy v hieroglyfech. Ty se už dávno předtím snažili rozluštit různí učenci, ale nedařilo se jim to.

K rozluštění pomohl jeden nápis

Prolomil je až Jean Francois Champollion (vyslovuje se jako: Šampolion) v roce 1822 díky takzvané Rosettské desce. Ta obsahovala tři nápisy ve třech různých písmech včetně hieroglyfů. Všechny tři nápisy obsahovaly stejné sdělení, jehož význam vědci díky zápisu v řečtině znali. To Champollionovi pomohlo – mohl tak hieroglyfy porovnat s překladem.

Jak se čtou hieroglyfy? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související