Talent není černobílý. Výstava v Galerii Vinohradská 12 nabízí pohled do zákulisí soutěže Concertino Praga

2. únor 2016

Černobílé fotografie ze 49. ročníku mezinárodní soutěže Concertino Praga jsou nyní k vidění v Galerii Vinohradská 12. Výstava, která se koná u příležitosti padesátého výročí založení soutěže, nabízí pohled do zákulisí koncertu vítězů i turné po jižních Čechách.

S nápadem uspořádat mezinárodní soutěž pro mladé hudebníky přišla na počátku roku 1966 Hudební redakce pro děti a mládež Československého rozhlasu. Tak vznikla soutěž, která měla velký vliv na utváření hudební dráhy řady umělců. Mezi laureáty patří například Václav Hudeček, Shizuka Ishikawa, Leonid Gorokhov, Radek Baborák a mnoho dalších. Výrazných hudebních talentů jsme se dočkali i v letošním jubilejním ročníku. Předvedou se vám na slavnostním koncertu 10. června ve Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Soutěž je členem Evropské unie hudebních soutěží mládeže (EMCY) a je pořádána pod patronací Evropské vysílací unie (EBU). Každoročně vrcholí slavnostním koncertem v pražském Rudolfinu, kde laureáti obhajují své prvenství před rozhlasovým mikrofonem a televizními kamerami. Sólisty zde zpravidla doprovází Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR).

Laureáti dále vystupují na tradičním Jihočeském festivalu Concertino Praga, celkem na pěti koncertech v překrásných sálech jihočeských zámků. Absolutnímu vítězi vydává Český rozhlas vlastní profilové CD, laureátům pak kompilační CD s výběrem z jejich oceněných soutěžních snímků. Pořadatel nabízí laureátům také další koncertní příležitosti, a to nejen v průběhu daného roku, ale i v následujících letech.

Autory fotografií jsou Martin Straka a Radek Horáček, grafické ztvárnění je z dílny Jakuba Šolína.

Další podrobnosti naleznete zde.

Spustit audio