Talkshow Čelistí: Duchovní speciál se Zdenkou Karim, Olmem Omerzu a Janem Jílkem

4. září 2021

Aleš Stuchlý a Vít Schmarc po roce opět zasedli do horkých slováckých křesel a pozvali na pódium trojici lidí spjatých s filmem. Tentokrát jejich otázkám a překřikování statečně čelila protagonistka dokumentu Manželství Zdenka Karim, režisér Olmo Omerzu a programový ředitel Letní filmové školy Jan Jílek.

Moderátorské duo čerstvě posílil český Frank Ocean Filip Černý, který obstaral hudební vsuvky na pomezí absurdního karaoke a večírku ROH. Leitmotivem nového vydání talkshow byl Igor Chaun a jeho pronikavé tvrzení, že i duchovní člověk může vstávat s erekcí. Pohříchu ani jeden z hostů se do rozpravy o duchovnu a víře nehrnul.

Zdenka Karim, která absolvovala vskutku netradiční manželské etudy se svým vyvoleným, Pákistáncem Tabišem, uhýbala k houbám, koření a FarmVille. Éterický Slovinec Olmo Omerzu zase utíkal k neurčitým vzpomínkám z FAMU a mlhavým popisům svých filmů Poslední den patriarchátu a Atlas ptáků. Jan Jílek bez uzardění převáděl spirituální otázky na slam poetry a fotbal, poslední dvě věci, které mu ještě dělají radost.

Náboženskou hloubku tak musely zachraňovat analytické sondy do tvorby Igora Chauna, nejvýznamnějšího českého duchovního youtubera, a také pásmo ukázek ze zapomenutého dílu seriálu Detektiv Martin Tomsa Vrtěti psem, který se nikdy nedostal do vysílání. Lehce konsternované publikum v přeplněném Stanu Českého rozhlasu srdnatě čelilo volně meandrujícím dialogům, nonsensuálním ukázkám i těkavé poezii a kryptickým termínům jako „protlačenina“.

Zda někdo došel duchovního poznání, to nevíme. Taktéž nevíme, kdo s čím ráno vstával. Existence zůstává neproniknutelnou šifrou.

Jaký je recept Zdenky Karim na spokojené manželství? Rozumí Olmo Omerzu česky? Rostou houby každý den? A které ženy obdarovává Jan Jílek akreditací Off-program? Klikněte na „play“ a (ne)budete litovat!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.