Tančit i kývat hlavou na skřetí hity. Závan novinek z lokální nezávislé scény

25. červenec 2022

Po delší pauze jsme se ve Špíně opět zaměřili na novinky, které vykvetly během letošního jara a léta na československé DIY scéně. Do osvěžujícího koktejlu se nám dostal mrazivý death metal, retrománie i digitální skřítkové a pokusili jsme se najít i ten nejlepší letní hit!

Bývá už tradicí, že se nám vedle úplných premiér objeví i velké návraty. Jeden takový mají na svědomí pražští Orient, kteří v září vydávají druhé album. Kapela, v níž za poslední roky došlo k několika personálním změnám, byť jádro zůstává stejné, na jaře ve dvou singlech poodhalila, kam se jejich kompoziční kroky ubírají.

Na nové desce pracují také bratislavští Berlin Manson. Projekt upletený pro zábavu během prvních lockdownů se už dávno etabloval jako regulérní kapela a i když jejich tvorba byla už od počátku protkaná chytlavými klipy. První vlaštovka z přiravované nahrávky v podobě hitu Netancujem, kývem hlavou je rozhodně víc než jen výboj současné retrománie.

Došlo i na obvyklé podezřelé, kteří se nám do novinek propašovali pod plachetkou nových projektů. Uncle Grasha se přihlásil o slovo s ambientnější a propracovanou nahrávkou pod monikerem Blind Ruler Cursed Land. Vedle toho kytarista a zpěvák kapely Pacino Radomír vypustil první singl z připravované kazety psych krautorockového Ginger Wizarda, po svém odpovídajícího na vlnu fantasy inspirací. O pohádková témata se otíra z naprosto odlišné strany i rapová reprezentantka dnešního dílu Wodehn, která v květnu vydala debutové EP Dream Life.

Pražský producent Ladislav Zensor dostál tvrzením z rozhovoru u nás ve Špíně a v červenci vyměnil moniker Exhausted Modern za jméno Oblaka. Album Hace zároveň vyšlo na jeho –⁠ taktéž novém –⁠ labelu LTE a kromě společného tracku s producentem Ancestral Visions u něj hostují například Anna Coranić z LOFN nebo temná rapperka Arleta.

Jak se projevuje současná vlna retrománie? Kdo jsou The Peter Jacksons, kteří doprovázeli Ginger Wizard naživo a jaké nástroje vzali do rukou? Na koho navazují Joy & Pleasure? Které skladby se nám nepodařilo vyhnat z hlavy? Co je nejlepší pustit si k mentálnímu ochlazení? A koho hlodá červ lidskosti? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.