Tanečky v soudní síni. Těžké se nehýbat u nových tracků od Dawn Richard, Rohonyho a Miya Folick

19. duben 2023

„Postavte je před soud, ať si tam zatančí!“ zpívá americký hudebník Dominic Fike ve svém prvním sólovém tracku od července 2020. Na ten letošní červenec si ještě nějakou chvíli počkáme, už teď se ale můžete zahřát s novinkovými skladbami v našem playlistu. Takzvaně zadupat si lze třeba u rovných beatů z nového EPčka třebíčského rappera Rohonyho, u pro-sex hymny od americké zpěvačky Dawn Richard nebo si dopřát karaoke zpívánky s Miyou Folick. Dancing in the Courthouse!

Dominic Fike - Dancing in the Courthouse

Credits: Dominic Fike, Jeff Gitty, Kenneth Charles Blume III, Thomas Edward Percy Hull
Label: Columbia
Album: Dancing in the Courthouse single

Americký zpěvák Dominic Fike se vrací s novým trackem Dancing in the Courthouse zhruba tři roky po vydání jeho debutového alba. To, žádaný sedmadvacetiletý songwriter, od té doby doplnil spolupracemi s hudebníky, jako jsou Paul McCartney, Justin Bieber nebo slowthai. Dokonce si i stačil střihnout roli v seriálu Euforie a složit k němu hudbu. V singlové novince vzpomíná na své dospívání v domovském státě Florida a na setkání s právními orgány během dětství: „Počasí ovládá tvůj den, lidé utvářejí tvé myšlení, až se už nedokážeš rozhodnout, když ti někdo dá signál.“ Na popové kytarovce má zásluhu také beatmaker Kenny Beats, který se během posledních let vyprofiloval jako jeden z nejprogresivnějších producentů nejen rapové scény.

Rohony & mdmx - V Třebíči na recepci překvapeni z rána

Credits: Adam Rohony, Lukáš Zálešák, Zdeněk Pejchal
Label: Warner
Album: 21,5g

Třebíčský rapper Rohony se na svém novém EPčku 21,5g symbolicky vrací na Vysočinu, kde vyrůstal. Rapuje o tom v úvodním tracku V Třebíči na recepci překvapeni z rána, do kterého mu beat dodal znojemský producent mdmx. Ti dva se potkali už na loňském albovém projektu ARPAR a na novém třískladbovém EP mají dva společné tracky. Záda jim jako už tradičně hlídá Zálešák jako kreativní mozek projektu. „Zapamatuj si, že já tu nejsem na chvíli,“ vzkazuje Rohony do euforického rovného beatu a dává shoutouty celé své rodině. Hlavní slogan tracku je vypůjčený z textu Tří sester Modlitba pro partu z roku 2003.

Dawn Richard - Bubblegum

Credits: Andy McCauley, Dawn Richard, Gabe Steiner, Taylor Dexter, Wesley Singerman
Label: Merge
Album: Bubblegum single

Zpěvačka a producentka Dawn Richard začala kariéru v nultých letech jako členka dívčí skupiny Danity Kane, ale pak odešla a s Diddym spoluzaložila projekt Dirty Money. Od začátku desátých let pokračuje pod jménem Dawn a vydává experimentální R&B, s nímž si získala bez nadsázky kultovní status. Nesbírá žebříčkové úspěchy, ale spíše obdiv kritiků, možná to ale teď změní nový singl Bubblegum. Je to její pro-sex hymna, která ji vrací k elektronické desce Second Line a uvozuje novou éru její kariéry s chystanou, dosud nepojmenovanou deskou. Singl Bubblegum, v němž slibuje, že ovládne tvý tělo, jako kdybys byl posedlej vychází trochu nečekaně na značce Merge, která je synonymem pro indie rock a folk.

Miya Folick - So Clear

Credits: Alexander Max Hershenow, Miya Folick
Label: Nettwerk
Album: Roach

V LA usazená americká hudebnice Miya Folick měla při tvorbě svého nejnovějšího singlu pocit, že by to mohla být ideální píseň na karaoke. Minimálně v naší hudební redakci už si ho zpíváme. Dramatická novinka So Clear navazuje na předchozí smršť singlů včetně EPčka 2007, které bude tvořit tělo zpěvaččiny připravované druhé desky Roach. „Zjevení, které opakovaně prožívám, je, že jsem vlastně úplně titěrná, ale mé činy jsou velmi významné. Musím se tedy rozhodnout žít pravdivě každý den. Není to snadné!“ říká Miya Folick. My rčení potvrzujeme a těšíme se na zbytek alba, které vyjde 26. května u značky Nettwerk.

Redveil & JPEGMAFIA - Black Enuff

Credits: Marcus Morton, Alhaji Waziri Oshomah, Barrington Hendricks
Label: self-released
Album: Black Enuff single

Marcusu Mortonovi z amerického Marylandu je sice teprve osmnáct, už tak má ale na kontě tři dlouhohrající alba, která mu zajistila pozornost kritiků i status vycházející hvězdy, jež stojí za to sledovat. Důkazem o jeho význačném postavení budiž to, že se objevil jako jediný host na letošním albu Scaring the Hoes dvojice Danny Brown a JPEGMAFIA. Druhý jmenovaný mu na aktuální novince Black Enuff featuring oplatil, výsledkem je explozivní angažovaný track plný zvuků žesťů a jazzových prvků, v němž rappeři ukazují vztyčený prostředník všem, kteří by chtěli zpochybňovat jejich životní zkušenost.

Jorja Smith - Try Me

Credits: Barbara Boko Hyouyhat, Edith Nelson, Jorja Smith
Label: FAMM
Album: Try Me single

Jorja Smith se po pěti letech od debutu Lost & Found chystá představit novou desku, kterou ohlašuje sebevědomou novinkou Try Me. Z té je slyšet posun k hutnějšímu zvuku, který vytváří jazzové klavírní linky, dusavé bicí s tribálním nádechem a podmanivá basová melodie. V tiskové zprávě se Smith zmiňuje o tom, že je skladba o tom, jaké to je „vystavit se světu, kde má každý názor.“ Dříve prý totiž byla kritikem sama sobě. Zároveň dodala, že teď je to poprvé, co se dokáže skutečně napojit na hudbu, kterou vydává. Singl doplňuje i videoklip režírovaný Amber Grace Johnson. V něm Andrea Bou Othmane tanečně zhmotňuje býka, jenž symbolizuje svět a názory, které nemůže Jorja Smith ovládat.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.