Taxmeni: Most přes řeku Kwai

12. prosinec 2022

Překonat hlubokou vodu nebo údolí bylo pro člověka vždy namáhavé, a tak hledal možnosti, jak je obejít, v lepším případě přejít. Prvními mosty se staly kmeny stromů spadlých přes vodní toky. Lidé se postupně naučili stavět mosty nevídaných rozměrů. O mostech se i zpívá.

Ve francouzském městě Avignon se narodil spisovatel Pierre Boulle, autor románu s názvem Most přes řeku Kwai. Tu najdete v Thajsku a podle románu vznikl v roce 1957 i film. Jedná se o válečné drama, které získalo 7 ocenění Grammy. Mnozí turisté se ale pak divili, že jediný zachovaný most na trati ve skutečnosti nevede přes řeku Kwai známou z románu, ale přes řeku Meklong. Thajské úřady proto v roce 1960 rozhodly v zájmu cestovního ruchu přejmenovat horní tok Meklongu, kde se onen most nachází, na Kwai.

Film zároveň zpopularizoval pochod s názvem Colonel Bogey March, který napsal v roce 1914 poručík Frederick Joseph Ricketts, britský kapelník vojenské hudby. A mimochodem, plukovník Bogey nikdy nežil, je to pouze imaginární postava používaná v golfu.

Slavný pochod Most přes řeku Kwai s českým textem od Vladimíra Poštulky natočili Taxmeni.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.