Technici u Ústí na Přerovsku testovali statiku nové cyklolávky přes řeku Bečvu. Jak zkouška dopadla?

23. květen 2023

Dohromady sedm dvanáctitunových nákladní aut v pondělí otestovalo statiku nové lávky přes řeku Bečvu u Ústí na Přerovsku. Přemostění je součástí nového úseku cyklostezky Bečva, která propojuje Hanou s Beskydami. Pokud výsledky zatěžovací zkoušky dopadnou dobře, lávka by turistům a cyklistům mohla začít sloužit od konce června.

Lávka je 135 metrů dlouhá a zavěšená na ocelových lanech. Podobná podle vedoucího stavby Miroslava Konečného v Česku není. „Je asi třetí v Evropě, možná na světě. Jedná se o zavěšenou lávku, kdy mostovka je tvořena z 46 segmentů, které jsou zavěšené na táhlech. A ta táhla jsou držena nosnými lany. Lana jsou chycená dvěma hlavními pylony ve tvaru V a ukotvena do opěr,“ popisuje Konečný.

Podle Michala Vacka, nezávislého starosty Černotína, nový úsek cyklostezky spolu s lávkou pomůže nejen rozvoji turistického ruchu v regionu, ale především bezpečně propojí Černotín s Ústím. „Propojení s Ústím je skvělé, jsme za to rádi a těší nás, že to bude dokončené. Takový most v republice není, takže se bude na co dívat,“ usmívá se Vacek.

Výsledky zatěžovací zkoušky budou známé do měsíce. Do to doby dělníci ještě na lávce osadí zábradlí a osvětlí ji. Slavnostní otevření je stanovené na 29. června.

Jak probíhala zátěžová zkouška? Nejen to si poslechněte v reportáži Lenky Kratochvílové v přiloženém audiu výše.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související